nlc.hu
Életmód
mágneshorgász középkori kard Erzsébet-híd

Komoly leletre bukkant a budapesti Dunában egy mágneshorgász

A mágneshorgász által kihúzott középkori kard múzeumba kerül.

600 éves kardot fogott ki egy mágneshorgász az Erzsébet-híd budai hídfőjénél a Dunából. Ilyen korú, ekkora penge egyben csak ritkán kerül elő. Kovács Erik szenvedélye a mágneshorgászat, rendszeresen jár a Dunára, ahol beleesett fémtárgyak után kutat. A fiatalember a folyó budapesti szakaszán bukkant rá a kardra – írja a Blikk – képeket is közölve a kardról és megtalálójáról. A kard még bőven a víz alatt volt, de abból, ahogy elkezdte kihúzni, érezhető volt, hogy

Komoly leletre bukkant a budapesti Dunában egy mágneshorgász

nagyobb, hosszúkás fémtárgyra tapadt a mágnes. 

„Mindössze tizenöt-húsz centiméter hiányzik belőle, a markolat egy része nincs meg” 

– mondta Erik, aki a Facebookon is keresett régészeket, hogy pontosan meg lehessen állapítani a lelet jelentőségét. Muzeológus barátja látta, hogy a lelet középkori kard, ami így régészeti leletnek minősül.

“Végül a Történeti Múzeumba vittük be leadni,

hiszen az ilyen tárgyakat nem tarthatjuk meg, bár persze örültem volna neki, ha otthon lehetne a szekrény tetején. Még pénzt sem kapok érte, viszont annak nagyon örültem, s rendkívül jólesett, hogy megköszönték, amiért bejelentettem, mit találtam” – mondta Erik, aki büszke a nagy fogásra, amit jelenleg a Budapesti Történeti Múzeumban konzerválnak. “A Duna vize képes konzerválni a fémet, mert magas a nitrogén tartalma, ez pedig gátolja a korróziót” – mondta a kard megmentője.

Miután befejezik a restaurálást, a kard kiállítási tárgy lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top