nlc.hu
Aktuális
Elhunyt a világ legidősebb embere

117 éves korában elhunyt a világ legidősebb embere

Az idős asszony egy katalán nyugdíjasházban hunyt el. Még életében elárulta, mi a hosszú élet titka.

Elhunyt az amerikai születésű Maria Branyas Morera – jelentette be családja a közösségi médiában. A Guinness Rekord Bizottság egy közleményt is kiadott, amelyben megerősítette, hogy 117 éves 168 napos korában elhunyt, ezzel ő a történelem nyolcadik legidősebb, igazolható életkorú embere – írja a CNN.

Idősotthon

Maria egy idősotthonban hunyt el (fotó: Getty Images)

Maria békésen elhunyt a spanyolországi Katalónia idősek otthonában, ahol az elmúlt két évtizedben lakott” – olvasható a Guinness közleményében.

Úgy ment, ahogy akart: álmában, békében és fájdalom nélkül” – közölte a családja, akik hozzátették, hogy Morera asszony nem sokkal a halála előtt ezt mondta nekik: 

Nem tudom, mikor, de hamarosan véget ér ez a hosszú utazás. A halál gondolata megvisel, főleg hogy ennyit éltem, de azt akarom, hogy mosolygósnak, szabadnak és elégedettnek találjon.

Morerát a rekordok könyve a világ legidősebb élő emberének nevezte 2023 januárjában, miután André francia apáca nővér, 118 éves korában meghalt. Akkor a spanyol asszony azt mondta, hogy

a rendnek, nyugalomnak, jó kapcsolatnak a családdal és barátokkal, a természettel való kapcsolattartásnak, érzelmi stabilitásnak, aggodalmaknak, nem sajnálkozásnak, sok pozitivitásnak és a mérgező emberektől való távolmaradásnak köszönhetően

élt ilyen hosszú életet.

Úgy gondolom, hogy a hosszú élet a szerencséről is szól. Szerencse és jó genetika” – tette hozzá.

Morera vélhetően az egyik legidősebb ember, aki felépült a Covid-19-ből, miután 2020 májusában pozitív lett a vírusra.

A Gerontology Research Group, a legalább 110 évesek életkorát hitelesítő tudományos nonprofit szervezet szerint a legidősebb élő ember jelenleg egy 116 éves japán nő, Tomiko Itooka.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top