nlc.hu
Trend
Rizsvíz: tényleg működik az új, tiktokos fogyási őrület?

Rizsvíz: tényleg működik az új, tiktokos fogyási őrület?

Újabb csodaszert emlegetnek a fogyókúrázó TikTok-felhasználók. De vajon tényleg működik? És akad bármi veszélye?

Az online világban naponta bukkannak fel újabb diétás csodaszerek, a legújabb trend pedig a TikTokon a Ricezempic, amely szerint rizsvizet kell fogyasztani a fogyás érdekében. Az elképzelés egyszerű: áztass rizst vízben, majd fogyaszd el a leszűrt folyadékot. A rajongók azt állítják, hogy ez segít az étvágy csökkentésében és a kilók leolvasztásában. Azonban, mint sok ilyen trend, ez is inkább egy jól hangzó mítosz, mint valós megoldás.

Milyen elven működik?

A trend a nevét az egyik gyógyszerre hangolódva kapta, melyet eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének szabályozására fejlesztettek ki, de mára rengetegen nem egészségügyi okokból, hanem fogyási céllal használják. Hasonló hatásokat ígér az új divathullám: jóllakottság érzését és az étvágy csökkenését. Tudományos bizonyíték azonban nincs, mely alátámasztaná mindezt, és mivel a rezisztens keményítőtartalma elenyésző, meglehetősen valószínűtlen, hogy jelentős eredményeket lehetne elérni vele. Jóval valószínűbb, hogy legfeljebb placebóként működhet azoknál, akiknél netán valóban látszanak eredmények.

Hogyan készítsd el?

Ricezempic receptje könnyű: fél csésze nyers rizst áztass egy csésze meleg vízben, majd a keletkező rizsvizet szűrd le és adj hozzá némi citromlevet. Az eredmény egy üdítő ital, amelyet sokan reggelente éhgyomorra fogyasztanak abban a reményben, hogy ez segít majd a fogyásban.

Mit mondanak a szakértők?

Szakértők szerint a Ricezempic egy újabb divatos, de hatástalan fogyási trükk. Bár az mindenképpen jó hír, hogy sok más felkapott, de káros módszerrel szemben a rizs vízben való áztatása egyszerű és ártalmatlan, még ha nem is várhatunk tőle csodákat. Ha valóban tartós fogyásra törekszünk, érdemes a bevált módszerekhez nyúlni: a kiegyensúlyozott étrendhez és a rendszeres mozgáshoz.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top