nlc.hu
Tabuk nélkül
Mit jelent a ciklusszinkron életmód?

Mit jelent a ciklusszinkron életmód?

A termékeny korú nőknél a menstruációs ciklus mindenre kihat a szervezetben. Mi az a ciklusszinkron életmód? Miért jó? Kinek segítség?

A menstruáció általában 28 napos időközönként jelentkezik, ami egyénenként eltérő lehet, de normális esetben 21 és 35 nap között van. Cikluszavart jelezhet, ha a két menstruáció közti idő túl rövid, vagy épp túl hosszúra nyúlik. Ilyen szabálytalanság átmenetileg akár egy fogyókúra miatti koplalás, komolyabb érzelmi megrázkódtatás (például szerelmi bánat), túlhajszoltság, stressz vagy folytonos idegeskedés miatt egyaránt kialakulhat. Emellett a rendszeres, kimerítő edzés és az alacsony testzsírszázalék (kóros soványság) ugyancsak megzavarhatja a normális menetrendet, vagy akár a menstruáció teljes elmaradását is okozhatja.

Ha nincs ovuláció, akkor az ösztrogén és a progeszteron hormon sem tud megfelelő módon termelődni, ami hatással van a nők fiziológiás és fizikai állapotára is. Ekkor rendkívül nagy segítség a cikluskövetés és a ciklust támogató életmód.

Mit jelent a ciklusszinkron életmód?

(Fotó: Getty Images)

Rendezd a ciklusod, élj szinkronban vele!

A ciklusszinkron életmód a menstruációs ciklus és az életmód összehangolása tudatosan annak érdekében, hogy a legtöbbet hozd ki a testedből.

„A cikluszavar rendezésével a termékeny napok kiszámíthatóbbá válnak, amivel a teherbeesés elkerülhető, de elő is segíthető. Aki gyermeket szeretne, annak legalább egy évre van szüksége ahhoz, hogy felkészítse a testét a babavárásra. A ciklusszinkron életmódot könnyű elsajátítani, akár 2-3 hónap alatt is beletanulhatunk. A lényege, hogy két termékenységi jelet figyelünk, az alaptesthőmérsékletet és a méhnyaknyák a minőségét. A testhőmérsékletet két tizedes jegyű hőmérővel kell mérni reggel, ébredés után, mindig közel ugyanabban az időpontban a nyelv alá téve a hőmérőt. A méhnyaknyákot a nap folyamán többször figyeljük a fehérneműn vagy a WC-papíron. Este a legtermékenyebb, legvizesebb nyákot kell feljegyezni. Ebből a két termékenységi jelből meg tudjuk állapítani, hogy a ciklusunk mely fázisában tartunk” – javasolja Győri-Dani Fanni, ciklusszinkron oktató.

Hogyan hozhatjuk helyre a cikluszavart?

Ha valakinek felborult valami miatt az egyensúly a szervezetében, akkor az első és a legfontosabb a kiváltó okok feltárása. Ebben nagy segítségünkre lehet a ciklusnapló vezetése, valamint a megfelelő időpontban elvégzett laborvizsgálatok. Ha megvannak az eredmények, akkor célirányosan tudjuk támogatni a szervezetünket.

Mivel segíthetjük elő a ciklusunk működését?

  • megfelelő mennyiségű és minőségű alvás
  • táplálkozás
  • vitaminok, táplálékkiegészítők szedése
  • ciklusszinkronban edzés
  • természetes eredetű, gyógynövény alapú készítmények (palástfű, barátcserje, málnalevél, szulforafántartalmú növények) szedése

Fontos! A kórosan megnyúlt idejű és erős vérzés számtalan betegséget jelezhet, köztük miómát, a méhnyálkahártya túlzott megvastagodását, pajzsmirigyproblémákat, endometriózist, de kiválthatja méhen belüli fogamzásgátló eszköz is. Az erős vérzésnél ne várjunk, keressük fel az orvosunkat!

Hirdetés
Viszlát cikluszavar és PMS! Helló Premens!

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható, vagy kiújuláskor újrakezdhető. 3 havi terápiára elegendő kiszerelés is kapható.

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer
https://www.premens.hu/ 
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top