nlc.hu
Tabuk nélkül
„Azt hittem, a fogamzásgátló majd segít a PMS-en is” (x)

„Azt hittem, a fogamzásgátló majd segít a PMS-en is” (x)

Sokszor úgy tűnik, a hormonális fogamzásgátló nem csak a teherbeesés ellen hatásos. Gyakran választják ezt a módszert azok is, akik a cikluszavarukra vagy a PMS-ükre keresnek segítséget. Csakhogy ez a megoldás nem mindig és nem mindenkinél válik be.

„Azt hittem, a fogamzásgátló majd segít a PMS-en is” (x)

Niki hat éve szed fogamzásgátlót. A megfelelő védekezés mellett azért is esett a választása a tablettára, mert korábban kiszámíthatatlan volt a ciklusa, és a PMS-tünetek is megnehezítették a menstruációja előtti 7-10 napot.

„Jóslófájások”, pattanások és puffadás

„Amikor megismerkedtem a párommal, és kiderült, hogy mindketten stabil, hosszú távú kapcsolatot tervezünk, felkerestem a nőgyógyászomat – meséli a 25 éves lány. – Ő a hormonális fogamzásgátlót javasolta, én pedig elfogadtam, több okból is. Nemcsak azért, mert egy ideig még biztosan nem szeretnénk babát, hanem mert korábban sokszor volt kiszámíthatatlan a ciklusom, és a PMS-tünetek is zavartak. A vérzésem előtt pár nappal mindig éreztem a »jóslófájásokat«, a pattanásaim is kijöttek, és kellemetlenül puffadt a hasam. Az orvos azt mondta, hogy minden rendben velem, szerencsére nincs nyoma PCOS-nek vagy egyéb rendellenességnek, és a tüneteim bőven a normál tartományba esnek, de megérti, ha nekem mégis nehézséget okoznak – ezeken is segíthet majd a tabletta.”

Sokáig úgy tűnt, a fogamzásgátló tényleg segít

„Azóta is ugyanazt a tablettát szedem, és eleinte úgy tűnt, valóban megoldotta a problémáimat. A ciklusom napra pontosan beállt, elmúltak a menzeszt megelőző görcsök, nem puffadtam előtte és a bőröm is szebb lett.”

A hormonális fogamzásgátlók valóban segíthetnek rendezni a cikluszavart, és enyhíthetik a PMS-es tüneteket azáltal, hogy megakadályozzák a valódi peteérést, ami hozzájárulhat a hormonális ingadozások csökkentéséhez. Alkalmazásuk azonban nem mindenki számára javasolt: hormonérzékeny daganatok vagy az arra való hajlam esetén, trombózis kockázatával, májbetegség, cukorbetegség, bizonyos autoimmun betegségek mellett, illetve magas vérnyomással szintén nem javasolt a hormontartalmú tabletta szedése.

„A ciklusom szabályos, ám a PMS visszatért”

„Az utóbbi egy évben azonban meglepődve tapasztaltam, hogy a tünetek visszatértek – mondja Niki. – Bár a ciklusom továbbra is rendezett, újra elkezdett görcsölni a hasam, mielőtt megjön, ismét puffadok, fájnak a melleim, és újból előjöttek a pattanásaim is. A fogamzásgátlót nem akarom abbahagyni, hiszen nekem bevált, kényelmes, de nem volt jó érzés újra megtapasztalni ezeket a csaknem elfelejtett panaszokat. Amikor elmeséltem ezt az egyik kolléganőmnek, ő a barátcserjét javasolta a problémára, amely jótékonyan hat a női hormonális rendszer egyensúlyára, így a PMS-es tünetekre is.”

A fogamzásgátló maradt, mellette a hormonmentes Premens tabletta segített

„Utánanéztem a dolognak, és kiderült, hogy a kolléganőm igazat mondott erről a gyógynövényről, ám az nagyon nem mindegy, milyen formában alkalmazzuk. A barátcserje-tartalmú étrend-kiegészítők és élelmiszerek alkalmazása ugyanis terápiás céllal nem javasolt, erre kizárólag gyógyszerminőségű készítmény ajánlott. Itthon jelenleg egyetlen ilyen gyógyszer kapható a patikában, a Premens tabletta, amely olyan hormonmentes, klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású növényi gyógyszer, amely állandó és ellenőrzött körülmények között termesztett és feldolgozott gyógynövényből készült, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmaz. A Premens tabletta igazoltan enyhíti a PMS testi-lelki tüneteit, de segít rendezni a szabálytalan menstruációs ciklust is, ráadásul fogamzásgátló mellett is szedhető, annak hatását nem befolyásolja. Elkezdtem szedni ezt a vény nélkül kapható gyógyszert, és már a minimálisan javasolt háromhavi terápia után enyhültek a panaszaim. Szóval a fogamzásgátló maradt, a Premens tabletta jött, a PMS-tünetek pedig ismét távoztak.”

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL
OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,
GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top