Hozzávalók:
kb. 1 deci száraz vörösbor
30 deka pulykamellfilé, 1×3 centis csíkokra vágva
só és frissen őrölt bors
1 evőkanál liszt
2 + 1 evőkanál vaj
1 + 1 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma, megpucolva és finomra zúzva
1 csokor újhagyma, fehér része vékonyan felkarikázva
15 deka mirelit hámozott gesztenye, felolvasztva
2 deci forró víz
½ húsleveskocka
1,5 deci tejszín
1 teáskanál étkezési keményítő
2 marok friss kakukkfű, apróra vágva
Elkészítése:
1. A magozott aszalt szilvára annyi vörösbort öntünk, hogy ellepje a szemeket. Betesszük a mikróba, és közepes fokozaton 1-2 perc alatt megpuhítjuk a szilvát a borban.
2. A felcsíkozott pulykamellet megsózzuk, megborsozzuk, és összekeverjük a liszttel. Ezután egy közepes méretű serpenyőben összeolvasztunk 2 evőkanál vajat 1 evőkanál olívaolajjal, majd ezen a keveréken megsütjük a pulykacsíkokat. Ha készen vannak, szűrőlapáttal kiszedjük őket, és félretesszük.
3. Beleteszünk a serpenyőbe még 1 evőkanál vajat és még 1 evőkanál olívaolajat, aztán megpároljuk benne a zúzott fokhagymát és a felkarikázott újhagymát.
4. Amíg a hagyma puhul, feloldjuk a leveskocka-felet a forró vízben, valamint egy kisebb keverőtálban kézi habverővel csomómentesre keverjük a tejszínt az étkezési keményítővel.
5. Visszatesszük a serpenyőbe a megsütött pulykacsíkokat. A hagymás pulykához aztán hozzákeverjük a vörösboros aszalt szilvát, a felolvasztott mirelit gesztenyét, és hozzáöntjük a 2 dl kocka-levest.
6. A gesztenyés pulykát megsózzuk, megborsozzuk, és felforraljuk. Néhány percen át csendes forrásban tartjuk, hogy az ízei jól összefőjenek.
7. A gesztenyés pulykához végül hozzáöntjük a keményítős tejszínt, és kevergetve besűrítjük vele. Vigyázat, nem szabad hosszan melegíteni! A keményítő egy idő után ugyanis elkezd lebomlani, és ettől az étel felhígulhat.
8. Tálaláskor a gesztenyés pulykát apróra vágott, friss kakukkfűvel hintjük meg.
2 nagy adag lesz belőle
Stahl Judit az Oli-Olá szilikon konyhai eszközeire esküszik »