nlc.hu
Sztárok
NLC riport: Sztármustra a Velencei Filmfesztiválról

Csak nyalod a fagyit, és fél Hollywood kirittyentve sétál el előtted: Sztármustránk Velencében

Velencében tényleg olyan közel vannak hozzád a legnagyobb sztárok, hogy szó szerint melletted sétálnak el. És még csak igyekezned sem kell ezért. Közelről néztük meg, milyen az, amikor buzgó asszisztensek hada dolgozik azért, hogy a gatyarohasztó hőség és páratartalom ellenére a sztárok a vörös szőnyegre érve a legjobbjukat nyújtsák.

A klasszikus módja annak, ha valaki Velencében világsztárokat akar látni, hogy odamegy a díszbemutatóknak helyet adó Sala Grande vörös szőnyegének kordonjaihoz, és megvárja, hogy a filmcsillagok, modellek és zenészek előtte vonuljanak el, hátha el tudja csípni őket egy közös fotóra. Csakhogy ehhez rendkívül elkötelezettnek kell lenni. A legjobb helyek ugyanis nagyon korán elkelnek. Korán kelőként általában már fél 8 körül a Velencei Filmfesztivál területén tartózkodom, és akadtak napok, amikor a pokrócokon ülő, étellel-itallal felszerelt és nap ellen védő esernyővel ellátott legnagyobb fanok már fürtökben ültek ott, hogy elfoglalják a legértékesebb helyeket.

Ehhez nem árt tudni, hogy az első díszbemutatók általában délután kettő körül kezdődnek, a vörös szőnyeges móka pedig innentől kezdve egészen éjfélig tart.

Velencében idén tűzött a nap és olyan páratartalom volt, hogy az ember tíz kint töltött perc után garantáltan leizzadt. Emiatt kisebb csodaszámba megy, hogy az álló nap a napon aszalódó rajongókat nem vitték el tömegesen a mentők.

Amúgy van ennél kényelmesebb módja is annak, ha valaki sztárokat és csillogást szeretne látni a Lidón: oda kell állni a Hotel Excelsior és a Sala Grande vörös szőnyege közti nagyjából 150 méteres terület egy pontjára. Itt messze nincs akkora tömeg és a sztárok garantáltan előttünk vonulnak majd el.

Amal Clooney, George Clooney, Brad Pitt és Ines de Ramon (fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images)

Amal Clooney, George Clooney, Brad Pitt és Ines de Ramon (fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images)

A csillogás folyosója

Velencében annyira rövid az út a vörös szőnyeg és a sztárok átöltözésére szolgáló szálloda között, hogy a legtöbben inkább a sleppjük kíséretében villámgyorsan átrohannak gyalog rajta, minthogy autóval vesződjenek. Persze akadnak páran, akik ezen a bő száz méteren is kocsival vitettetik magukat, de itt ők vannak kisebbségben. Hogy akkor miért nem itt táborozik a sok-sok rajongó? Mert ezen a rövid szakaszon tényleg csak átrohanni szoktak, és az embereik olyan szorosan veszik körbe őket, hogy esély se legyen rá, hogy bárki kedvéért megálljanak egy szelfire. Aki viszont nem szelfire vágyik, csak csodaszép embereket nézni csodaszép ruhakölteményekben, annak ez tökéletes vadászterep.

Ezen felül még az Excelsior Hotel motorcsónakos bejárata jöhet szóba sztárleséskor, de a hotel előtti nagy teraszról nézelődés közben azért olyan közel nem kerülünk hozzájuk. Szerencsés esetben csak azt láthatjuk, ahogy kiszállnak és közben a távolból integetnek nekünk.

A híres motorcsónakbejárat (fotó: Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images)

A híres motorcsónakbejárat (fotó: Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images)

Idén a legtutibb sztárleső helynek számomra az Excelsior földszinti folyosója bizonyult. Ha az ember van olyan szerencsés, hogy akad egy szakmai badge-e, akkor beengedik a szállodába, ha meg már ott van, akkor erősen javallott beülni a földszinti bártól az oldalsó kijáratig vezető folyosó valamelyik padjára. A sztárokat ugyanis ezen keresztül kísérik el, amikor a vörös szőnyegen van jelenésük, de a tengerparti fotózásokhoz vezető út is ezen keresztül vezet, sőt az interjúkat is a folyosóról nyíló szobákban adják.

Mindössze fél órát üldögéltem ott, és ennyi idő elég volt, hogy az alábbi sztárok sétáljanak el előttem: Felicity Jones, Joe Alwyn, Molly Gordon, Stacy Martin, Isaach De Bankolé, Alessandro Nivola és Christopher Lambert.

A Hegylakó rám biccentett

A mindenség elméletéből és a Zsivány Egyesből ismert Felicity Jones volt a leghatározottabb: ő szó szerint átgázolt a folyosón, egy pillanatra sem nézett ki oldalra. Vele szemben Molly Gordon, A mackó című sorozat csillaga a folyosóról nyíló mosdók bejáratánál állt a virágos ruhájában vagy tíz percen keresztül, miközben két asszisztense dolgozott azon, hogy a hőség miatt (az Excelsior szobáiban ugyan van légkondi, de a folyosóra már nem jutott belőle) ne folyjon szanaszét a sminkje és ne kezdjen izzadni.

Az egyikük egy legyezővel próbálkozott, a másik pedig egy elemes miniventilátorral dolgozott meg a fizetéséért. Sok izzadtságba kerül, hogy a sztárokról izzadásmentes fotók készülhessenek.

A Hegylakó biccent (fotó: Alessandro Levati/Getty Images)

A Hegylakó biccent (fotó: Alessandro Levati/Getty Images)

Christopher Lambert, a Hegylakó-filmek sztárja is épp arra járt aznap. Az egykori halhatatlan, a franciák egyik világsztárja láthatóan jócskán megöregedett. Ezt nem annyira az arcán lehetett látni, inkább azon, hogy a járás során támogatásra szorult: egy nagy darab fickóra támaszkodott, és az ő karját fogva bicegett végig a folyosón. A többi sztárral ellentétben mosolygott és ráköszönt/rábiccentett az emberekre, akik szembe jöttek vele.

De itt aztán tényleg bárhol, bármelyik pillanatban szembe jöhetnek a sztárok. Az egyik délután például a sajtószobához vezető liftbe próbáltam beszállni, de nem fértem be, mert pont előttem ment be Rami Malek, Emma Corrin és az őket kísérők népes tábora.

Akik közel merészkedtek

További legális módja a sztárnézésnek, ha az ember valahogy jegyet tud vásárolni egy díszbemutatóra. Ezen felül pedig a fesztivál néhány masterclasst is szervez. Ezek az elvileg szakmai rendezvények valójában élő közönség előtt készülő nagyinterjúk a meghívott sztár karrierjéről, ahol természetesen a filmcsillag a jelen lévők kérdéseire is válaszol, és aki ügyes a végén és időben lerohanja őt, talán még egy dedikálásra és közös szelfire is van esélye.

Idén az életműdíjas Sigourney Weaver és Peter Weir, a Holt költők társasága és a Truman Show visszavonult rendezője mellett Ethan Hawke fegyverezte le a sármjával a nézőket. Ő azért jött Velencébe, hogy beszédet mondhasson Peter Weir életműdíja előtt, lévén neki és a Holt költők társaságának köszönheti, hogy Hollywoodban jegyzett színész lett. Sigourneyről már beszámoltunk az nlc hasábjain, a sármos, fitt öregúr benyomását keltő Peter Weir pedig a sátorban uralkodó hőséggel küzdve is képes volt fenntartani a közönség érdeklődését. Amikor már lassan ájulás közeli állapotba kerültek a nézők, a rendező felállt, az emberek közé ment, és közvetlen közelről, a kérdező szemébe mondva adta meg a válaszait a közönség kérdéseire, ami alaposan felvitte a sátorban ülők adrenalinszintjét.

Ethan Hawke és Peter Weir (fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images)

Ethan Hawke és Peter Weir (fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images)

Ethan Hawke sármos mosolya már egy jól lehűtött sátrat kapott, a Mielőtt-trilógia színésze pedig örömmel újságolta el, hogy a legutóbbi szerepét pont azért kaphatta meg, mert megöregedve már nem néz ki olyan jól, mint régen. A közönségből érkezett is a reakció, hogy „Jobban nézel ki, mint valaha”, Hawke pedig természetesen vette a jóféle bókot. Az efféle találkozókra mindig jut egy-egy „rajongó könnyezve mondja el, milyen sokat jelent neki az adott ember” pillanat, de mind Hawke, mind Weir ügyesen kezelte a hasonló helyzeteket, és tényleg a tenyerükből etették a közönséget.

Fél lábbal fesztiválozó sztárok

Idén Alberto Barbera, a fesztivál igazgatója büszkén számolt be arról, hogy idén az összes meghívott sztár igent mondott, így a tavalyi, a színészszakszervezet sztrájkja miatt foghíjas sztármustra a teljes pompájában villoghatott. A jelen lévő újságírók mégsem lehettek teljesen elégedettek. A legtöbb sztár ugyanis csak villámlátogatásra érkezett Velencébe. Megjöttek, részt vettek a filmjük sajtótájékoztatóján, felvonultak a vörös szőnyegen, elmentek az esti vetítésre, majd le is léptek Velencéből, hogy továbbálljanak a filmjük Telluride Fesztiválos vagy Torontói vetítésére, vagy ahol épp dolguk volt. Vagyis nem adtak interjúkat.

Különösen sokan felháborodtak azon, hogy a Velencét nyitó Beetlejuice Beetlejuice ugyan a teljes gárdát felvonultatta a Lidón, interjúkat azonban csak másnap adtak, de már Londonban!!! Számos film pedig még nemzetközi és/vagy amerikai forgalmazó nélkül érkezett Velencébe, és ebben a fázisban még nem kezdik meg a filmjük költséges promócióját, azt inkább meghagyják a későbbi forgalmazónak. Ezért nem adott interjúkat Angelina Jolie a Maria kapcsán (a filmet később megvette a Netflix) és ezért nem lehetett Daniel Craiget sem elcsípni a nagy visszhangot kapó meleg szerepe, a Queer kapcsán sem egy beszélgetésre.

Rachel Weisz és Daniel Craig (fotó: Maria Moratti/Getty Images)

Rachel Weisz és Daniel Craig (fotó: Maria Moratti/Getty Images)

A jelen lévő nemzetközi újságírók még egy petíciót is több százan aláírtak az ügyben, lévén nekik főképp az interjúk miatt éri meg fesztiválozni, de a fesztiváligazgató a dolgot elintézte annyival, hogy ők csak a filmhez tartozó sajtótájékoztatóért és a díszbemutatóért felelnek, a többi már a forgalmazók dolga és döntése.

Jenna Ortegától Brad Pittig

Persze aki csak a vörös szőnyeges fotók csillogását nézegette, annak aligha lehetett hiányérzete. Az első nap rögtön Jenna Ortega ragadta magához a reflektorfényt: reggel olyan sok fiatal álldogált a vörös szőnyeg mellett, hogy biztosak lehetünk abban, hogy ő a mostani tízen-huszonéves generáció egyik legkedvesebb sztárja.

Angelina Jolie érkezése is nagy eseményt jelentett. A Maria Callas szerepében visszatérő dívánál a fesztivál nagyon figyelt arra, hogy a színésznő nehogy Velencében találkozzon a volt férjével, Brad Pittel, akinek szintén vetítették filmjét. Mire Pitt megérkezett, Jolie már egy másik földrészen volt, a férfi pedig kihasználta az alkalmat, hogy az olaszoknál villogjon először nyilvánosan az új barátnőjével, Ines de Ramonnal.

A Két magányos farkas premierjét Pitt a régi jó barátja, George Clooney oldalán teljesítette, és ők ketten csodálatosan elbohóckodtak a fotóssorfallal, sőt még be is vetették magukat közéjük.

Jenna Ortega és Winona Ryder (fotó: Daniele Venturelli/WireImage)

Jenna Ortega és Winona Ryder (fotó: Daniele Venturelli/WireImage)

Cate Blanchett a Tár után a Disclaimerrel tarolt a Lidón: a hétrészes minisorozatát két etapban vetítették a fesztiválon, így a színésznő a kollégái, Kevin Kline, Sacha Baron Cohen és a többiek oldalán kétszer is vonulhattak a vörös szőnyegen. Látványosan hosszú tapsot először az általunk is az egekbe dicsért A brutalista kapott Velencében, ám a reflektorfényt gyorsan elvette tőle Pedro Almodóvar és A szomszéd szoba, ahol a rendező és a két színésznője (Tilda Swinton és Julianne Moore) 18 perces álló ovációban részesült. Ez már-már abszurd: próbáld ki, hogy 18 percig tapsolj egyfolytában. Hát hogy lehet ezt bírni?

Daniel Craig láthatóan végleg szakított a Bond image-dzsel és a régi, klasszikusabb szabású öltönyeit laza eleganciára cserélte: így jelent meg legalábbis Rachel Weisz oldalán a Queer bemutatóján, ami az egyik nagy eseményfilm volt a Lidón.

Lady Gaga és Joaquin Phoenix (fotó: Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images)

Lady Gaga és Joaquin Phoenix (fotó: Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images)

A tömeg azonban szerdán lett a legnagyobb, amikor Joaquin Phoenix és Lady Gaga érkezett a Lidóra a második Jokerrel. Aznap már a korai hajókra is alig lehetett felférni. Phoenix egészen a díszbemutatóig nem erőltette meg magát, pólóban és hosszú nadrágban fesztiválozott, pedig a rajongói alaposan odatették magukat: többen Jokernek öltözve grasszáltak a vörös szőnyeg környékén.

Csütörtökön és pénteken aztán a napsütést és a fülledt meleget vihar és eső váltotta fel Velencében, véget vetve a napsütéses vörös szőnyeges fotók és motorcsónakos pózolások látszólag végtelen parádéjának.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.