nlc.hu
Otthon
Ez az üvegvisszaváltási rendszer csúnya buktatója

Kevesen ismerik az üvegvisszaváltási rendszer kellemetlen buktatóját

Vannak boltok, melyek nem engedik, hogy így vásárold le a kupont.

Az üvegvisszaváltásnál a kapott pénzösszeget ugyan el lehet adományozni és a bankszámlákra is lehet kérni, a legnépszerűbb opció mégis az automatából kapott kupon, melynek összegét aztán a boltban lehet levásárolni. Csakhogy van egy apró buktató, amit nem mindenki ismer: nem minden bolt fogad el minden kupont, hiába az adott bolthálózatból származik – figyelmeztet a Pénzcentrum.

Bár magától értetődő lenne, nem minden bolt fogadja el a Magyarország területén a hálózatában kapott összes üvegvisszaváltós kupont. Míg a Tesco, a Penny, a Lidl és a legtöbb esetben a Spar engedékeny, addig az Aldinál, CBA-nál, és az Auchannál csak és kizárólag ott lehet felhasználni az üvegvisszaváltáskor kapott utalványt, ahol azt a gép kiállította. Ez vakáció idején tud különösen kellemetlen meglepetéseket okozni.

Üvegvisszaváltó

Üvegvisszaváltó automata (fotó: MTI/Lakatos Péter)

A lap egy olvasójuk, Izabella történetén keresztül mutatja be a rendszer buktatóit. A nő pár napot Debrecenben töltött a barátaival, ez idő alatt egy ottani Aldiban vásároltak. A nyaralásuk végén az üres üvegeket beváltották a boltban, ahonnan cserébe kupont kaptak néhány ezer forint értékben. Hazaérve szembesültek azzal, hogy az Aldi egy olyan lánc, ami korlátozza az üvegvisszaváltásból származó kuponok felhasználási módját.

Egy adott boltban kinyomtatott kupont csak és kizárólag abban a boltban lehet felhasználni, ahol azt kinyomtatták.

Bár az információ szerepel a kuponon, azt kevesen olvassák el, így sokakat meglepetésként érhet. Izabelláék tehát csak akkor juthatnának hozzá a több ezer forintjukhoz, ha visszamennének érte a debreceni Aldiba.

A Pénzcentrum információ szerint a Tesco, a Lidl és a Penny esetében az ország összes boltjában vissza lehet váltani az utalványokat. Van azonban három olyan bolt, ahol csak ott lehet beváltani a bolti utalványt, ahová a flakonokat visszavittük. Ezek az Aldi, a CBA és az Auchan. A Sparnál hibrid modell működik. Mivel franchise hálózatban működik a cég, a legtöbb boltjában vissza lehet váltani az utalványokat, bármelyik másik Spar boltban kaptuk őket, viszont akadnak boltjaik, ahol csak az adott boltban kapott utalványt válthatjuk be.

Közben nemrég az is kiderült, hogy komoly bírságot kaphat, akik kukából szedi össze a visszaváltható palackokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top