nlc.hu
Trend
Leggyorsabban öregedő rész az arcon

Az arcod ezen a részén látszik meg először a korod

Az arcbőr egy területén különösen hamar meglátszik az idő múlása.

Az összes testrészünk közül a bőrünk, azon belül is az arcunk bőre öregszik a leggyorsabban. Az arcon pedig van egy olyan terület, melyen a többinél is korábban meglátszanak az idő múlásának jelei, ez pedig nem más, mint a szemhéjunk bőre.

„A szemhéj bőrének egyik fő jellemzője, hogy mennyire vékony. Az arc más részein lévő bőrhöz képest a szemhéjaknak van egy nagyon vékony felhámja (a környezet gátjaként működő réteg) és a legvékonyabb az irha (a bőr szerkezetéért és rugalmasságáért felelős réteg) is. Olyan kevés szövet van ezen a területen és a bőr alatt, zsír pedig szinte egyáltalán nincs” – magyarázta dr. Geeta Yadav bőrgyógyász a Huffpost riportjában. 

Nő a tükör előtt

Illusztráció: Getty Images

Egy másik szakember, dr. David Li ugyanitt rámutatott, hogy bizonyos összetevők, mint például a retinol vagy a hámlasztók, melyek az arc más részein kiválóan használhatók bőrápolásra, ezen a területen nem alkalmazhatók, mivel irritációt, kiszáradást válthatnak ki.  

Li szerint a szemhéjráncok kialakulásának három fő oka van:

  • az izmok túlterhelése
  • a bőrünk kollagén-állományának szabad gyökök által okozott károsodása
  • és a genetika.

A kollagén- és elasztinveszteség hajlamossá teheti a szemhéjakat a kiszáradásra is, ami nem feltétlenül okoz szemhéjráncokat, de kiemelheti, észrevehetőbbé teheti azokat. Mindemellett a dohányzás és a túlzott napsugárzás os a szemhéjak megereszkedéséhez és ráncosodásához vezethet. 

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a szemhéjak bőrének hidratálása is kritikus fontosságú. Javaslata, hogy használjunk ezen a területen hidratáló bőrápoló összetevőket, például hialuronsavat és glicerint, majd zárjuk be a hidratálást olyan összetevőkkel, mint a szkvalán és ceramidok, ami teltebb és simább megjelenést kölcsönöz a szemhéjaknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top