nlc.hu
Sztárok
Anwar Hussein életútja

Meghalt Anwar Hussein

Anwar Husszein megújította a brit közvélemény királyi családról alkotott képét.

Hosszú betegség után, 85 éves korában elhunyt Anwar Hussein. A jómódú tanzániai családban született Hussein karrierje a hatvanas évek végén indult be. Miután Afrikában az ENSZ-nek dolgozott, Nagy-Britanniába költözött, ahol filmfotós lett: Sean Conneryt és Roger Moore-t fotózta a Gyémánt örök és az Élni és halni hagyni mozikban – emlékezett a The Guardian. Emellett több zenész: Elton John, David Bowie, Mick Jagger és a szintén tanzániai származású Freddie Mercury fotósa is lett. A hetvenes években új kihívást keresve a Windsor-ház fotósaként kezdett dolgozni – afrikai születésű muszlim létére.

Meghalt Anwar Hussein

A korábbi hivatalos fényképeket

pózoltnak és mesterkéltnek találta.

Anwar Hussein új látásmóddal, az Afrikában és a hatvanas évek londoni utcáin csiszolt fotós technikát a film-és zenei fotózás világából hozott tapasztalattal vegyítve mutatta be a Windsorokat. A királyi eseményekről tudósítva rendszerint távolabbról fotózott, egyrészt, hogy ne legyen tolakodó, másrészt alanyai így kevésbé voltak feszélyezettek. Az így létrejött őszinte, naturalisztikus képek a pózok közötti pillanatokat örökítették meg, például II. Erzsébet királynőt, amint Aberdeen repterén sétáltatja a corgijait.

Hussein révén Diana hercegnő

egy időben a világ legtöbbet fényképezett nője lett.

Emlékezetes volt, amikor Lady Spencer 1987-ben kezet fogott egy AIDS-beteggel Londonban, az erről készített kép mérföldkő volt a betegség elleni küzdelemben.

Házassága felbomlásának idején Diana Anwar Hussein fotóinak erejével jelezte boldogtalanságát és elszigeteltségét.

Diana hercegnő gyakran bizalmasan fordult Husseinhez; Hasnat Khan sebésszel randevúzva a fényképésztől a fotós vallásközi házasságáról és az iszlámról is érdeklődött.

 

Az elmúlt években Hussein már kevesebbet dolgozott,

utolsó munkája III. Károly király

2023-as megkoronázása volt. Anwar Husszein több mint öt évtizeden át dokumentálta a brit királyi család életét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top