Hozzávalók:

csontléhez:
marhacsont (kb. 50 dkg)
4-5 szál sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
fél zellergumó
kb. 4 liter víz
erőleveshez:
darált sovány marhahús (20 dkg)
1 tojásfehérje
1 evőkanál paradicsompüré
szárnyasaprólék (kb. 30 dkg)
4-5 szál sárgarépa
4 szál petrezselyemgyökér
fél zellergumó
10 dkg kelkáposzta
2-3 db fokhagyma
2 fej gomba
1 fej vöröshagyma
só, bors, víz
Elkészítése:

A marhahúscsontot többször váltott hideg vízben alaposan mosd meg, forrázd le, majd újra hideg vízzel öblítsd. Hideg vízben tedd fel főzni. A megtisztított leveszöldséget egyforma nagyságúra felvágva, kb. egy órai lassú forralás után add hozzá a léhez. Amikor a leves elkészült, vagyis a hús, zöldség megpuhult, a lé kb. a felére csökkent (kb. 2 liter), akkor szűrd le. Az így kapott csontlét sűrített leveseknél és mártásoknál is felhasználhatod. (Ha kicsit hígabbra hagyod, fokhagymával, vöröshagymával és sóval ízesíted csontlevest kapsz, amelyet tartalmasabb levesbetéttel érdemes tálalni.)
| Kóstold meg többi levesünket is! Korhelyleves » Májpüréleves » |
A tojásfehérjét kissé verd fel, öntsd bele egy leveses lábosba, keverd hozzá a paradicsompürét, kevés vizet. Add hozzá a darált marhahúst, az előkészített zöldségeket, a szárnyasaprólékot és egy kevés vizet. Fakanállal alaposan keverd össze, majd öntsd fel kb. 2 3 liternyi csontlével (ennek hiányában természetesen a víz is megteszi). Forralásig folyamatosan kell kevergetni, nehogy a tojásfehérje odaégjen a lábos aljára. Amikor felforrt, csökkentsd a lángot, és lassú tűzön 2-3 óra alatt főzd készre.
Amikor elkészült, érdemes sóval, esetleg kevés vegetával ízesíteni, majd 15-20 perces pihentetés után szűrőn keresztül átszűrni. A zsírt egy kanál segítségével szedd le a leves tetejéről.