![]() |
Tudták, hogy Casanova szívesebben ivott egy csésze forró csokoládét, mint egy pohár aranyló pezsgőt? Hogy Montezuma, azték uralkodó csokival kínálta azokat a lányokat, akiket el akart csábítani? És hogy Bécsben már 1624-ben elmarasztaló tanulmány jelent meg a kakaóról, ugyanis az italt a szenvedélyek fellobbantójának tartották? Ilyen múlttal csoda-e, hogy Tamás egy gyönyörű csokoládétortával kedveskedett nekünk Bálint-nap alkalmából?!
Ráadásul nem egy sima csokitorta receptjét osztja meg velünk ezen a héten, hanem az ő speciális, bazsalikomos-narancskrémes süteményének titkát adja ki kizárólag a Nők Lapja olvasói kedvéért. Narancs és bazsalikom? Higgyék el, érdemes kipróbálni ezt az elsőre furcsának tűnő kombinációt! A narancs és a csoki köztudottan remekül passzol egymáshoz, a bazsalikom pedig épp hogy csak minden harmadik falatnál érződik általa nem tűnik olyan émelyítőnek az édesség.
![]() |
Harmadik fogásunkat fogyókúrázó szerelmeseknek ajánljuk, merthogy ez egy csirkesaláta zellerrel. Ez utóbbi a kulcsszó, hiszen e különös aromájú növénynek mind a gumója, mind a levele idegnyugtató hatású, és szexuális serkentő erőt hordoz magában. Tudták ezt már az ókori görögök is, nem véletlen, hogy Calypso szigetén ahol Odüsszeusz szerelmi bűbáj áldozatává vált Homérosz meglátásai szerint a réteken ibolya és zeller illatozott. De egyes feltételezések szerint a Trisztán és Izolda történetében szereplő bájital egyik fő összetevője is a zeller volt. Ezek után másképp nézünk majd a vasárnapi húslevesre is, de még előtte, kedden sem árt bevetni a zeller csáberejét!
Csokoládétorta, bazsalikomos narancskrémmel töltve
Hozzávalók a tortához: 27,5 dkg étcsokoládé, 16,5 dkg vaj, 5 tojás, 4 dkg liszt, 15 dkg porcukor; a töltelékhez: 5 dl narancslé, 1 zacskó hidegen készíthető vaníliás pudingpor, 4-5 szál friss bazsalikom.
A csokoládét vízgőz felett esetleg mikróban, de nyílt tűzön semmiféleképpen sem! megolvasztjuk. Hozzáadjuk az előzőleg felolvasztott vajat és a porcukrot. Az egész tojásokat felverjük, és szintén a csokoládéhoz keverjük, a liszttel együtt.
![]() |
Ezután belekeverjük az apróra vágott bazsalikomlevelet. A kihűlt tortát félbevágjuk, a krém háromnegyedét beletöltjük, majd a maradék krémmel megkenjük a torta tetejét és az oldalát. 2-3 órára hűtőbe tesszük, és csak utána szeleteljük fel.
Vágyfokozók: csokoládé, bazsalikom
A teljes cikk a 6. heti, február 8-án megjelenő Nők Lapjában olvasható.


