nlc.hu
Gasztro

A legfinomabb sörkifli, amit életedben ettél

A jót el kell ismerni: ez a legfinomabb sörkifli, amit életedben ettél.

A sörkifli neve nem egészen megtévesztő, habár természetesen nem kötelező sört (bort, pálinkát) innunk mellé. Csomagolhatjuk akár a tízórais csomagba is ezt a foszlós tésztájú, puha belsejű kiflit.

A név persze nem véletlen, rendes helyeken az ital mellé jár egy kis harapnivaló. Velencében és Milánóban ez a cicchetti, Csehországban és Bajorországban a perec, itthon meg sajnos semmi, ami igen szomorú dolog. Nemcsak azért, mert ez egy tájseb az iváskultúránkban, hanem azért is, mert ha nincs rendesen kibélelve a gyomor, hamar vége lehet az estének. Mármint az érdemi részének.

Próbálkozások azért vannak, de én sem a ropit, sem az összetapogatott sós mogyorót nem tartom ételnek. Szerencsére ennél sokkal, sokkal magasabb szintű lehetőségek is vannak, például a sörkifli. Attól ugyan még messze vagyunk, hogy ugyanúgy beépüljön a kultúránkba, mint a fent említett példák, viszont, ha van egy jó receptünk, a sörkifli legalább ugyanolyan finom lehet.

sörkifli

Finom, finom sörkiflik (Fotó: Wirestock, Getty Images)

Sajtos-szezámos sörkifli recept

Van jó receptünk: ez a sörkifli tényleg abbahagyhatatlanul finom. Oké, azt nem állítom, hogy megúszós, bele kell tenni a munkát, de minden percet megér. Illatos, zamatos, foszlós, finom kifliket kapunk jutalmul, amitől örömünnep, sőt, gasztronómiai élmény lesz a sörözés, ezt garantálom.

Ebbe a verzióba sajtot is töltünk, amit nem kell magyarázni: a sajttól minden sokkal, de sokkal finomabb lesz. Ráadásul a zsírtartalma jelen esetben védő szerepet is ellát a gyomorban.

Ne aprózzuk el, kezdjük rögtön egy kiló liszttel, és süssünk 80 darabot! 

Egy tál sörkifli

Egy szép adag sörkifli / Fotó: Dejan Skipina, Getty Images

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 1 evőkanál só
  • 10 dkg élesztő
  • 6 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 dl olaj
  • 25 dkg sajt (ízlés szerint)
  • 13 dkg margarin
  • 2 tojássárgája a kenéshez

Elkészítés:

  1. A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot és az élesztőt, hagyjuk felfutni.
  2. A sajtot 80 egyforma, hosszúkás darabra vágjuk. A margarint is felvágjuk 80 egyforma darabra (először félbe, majd azokat is felezzük, majd még egyszer, most van nyolc darabunk, megint felezünk, ezt a méretet pedig ötfelé vágjuk.)
  3. Belemérjük egy tálba a lisztet, a sót, az olajat, majd hozzáöntjük az élesztős tejet és összedagasztjuk.
  4. Félretesszük és egy órán át kelesztjük.
  5. Amikor megkelt, a tésztát 10 darabra vágjuk, mindegyik darabból cipót formálunk, és pihentetjük 20 percig.
  6. Most jön a formázás: sodrófával kinyújtjuk szép kerekre a cipókat, egyiket a másik után. A lapokat nyolc egyforma körcikkre vágjuk, a szélesebb részükre teszünk egy darab sajtot és egy darab margarint, majd feltekerjük.
  7. A tetejüket megkenjük tojássárgájával és megszórjuk amivel akarjuk: köménymaggal, szezámmaggal, lenmaggal, tökmaggal, sajttal vagy szórócukorral. Csak vicceltem, azzal ne!
  8. Most bekapcsoljuk a sütőt és felmelegítjük 180 fokosra, légkeverést is adunk rá. 13 percig kell sütni, de a legjobb, ha odafigyelünk és akkor vesszük ki, amikor a legtetszetősebb a kifli színe.

Hát akkor proszit!

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top