nlc.hu
Aktuális

Vörös hús? Fehér hús? – a Pulyka tudja!

A pulyka vörös és fehér hússal is rendelkezik, így könnyen és változatosan, nem utolsó sorban egészségesen készíthetőek el belőle kedvenc fogásaink. Nem csak finom, zsírszegény, ráadásul hipoallergén, szinte bárhogyan fűszerezhető, sőt még a hangulatot is javítja. A grillkolbász hamar tökéletesre süthető, a hamburgerhús és a fasírt zamatos, a pulykamellsteak pedig omlós lesz. Kellhet ennél több a grillszezonban?

A pulyka húsa tápláló és mégis egészséges; nem terheli a szív- és érrendszert, telített zsírsavakban gazdag. A pulykamell a legsoványabb húsok közé sorolható, amely idényzöldséggel vagy gyümölccsel az egészséges étrend része. Ennél azonban a pulyka még többet tud.

Vörös hús? Fehér hús? – a Pulyka tudja!
Vörös és fehér húsa is van

A pulykának vannak világosabb, fehér részei és olyan húsdarabjai is, melyek sötétebbek, vörösek. A vörös hús azokon a területeken van, ahol az izomnak hosszú ideig kell kitartóan dolgoznia, ilyen például a pulyka combja. Éppen ezért is alkalmas a pulykacomb pl. a marhahús kiváltására. A fehér hús pedig azokon a területeken van, ahol az izmok rövid ideig tartó, gyors mozdulatokat végeznek, mint például a mell és a szárnyak. Bár a vörös hús kevésbé tűnhetne egészségesnek, mivel magasabb a zsír és alacsonyabb a fehérjetartalma, valójában a vörös hús nemcsak oxigénben, hanem tápanyagokban is gazdagabb. Az igazán kiegyensúlyozott táplálkozáshoz a legjobb, ha mindkettő egyaránt kerül az asztalunkra.

Hipoallergén a húsa, ezáltal bébiételekbe is tökéletes

Ha ételallergiától szenvedünk vagy olyasvalakinek főzünk, akinek ételallergiája van, akkor a pulykahús kiváló választás, mivel ez tartalmazza a legkevesebb allergént. Nem csoda, hogy a legtöbb húsos bébiétel is pulykahúsból készül. A gyerekeknek is ideális választás ebből készíteni ebédet, vacsorát, és a kismamák is bátran fogyaszthatják.

Vörös hús? Fehér hús? – a Pulyka tudja!
A hangulatunkat is javítja

Egy szépen tálalt étel már önmagában is gyönyörködtet, legyen az fasírt, grillkolbász vagy pulykamell. A pulyka emellett kiváló triptofán aminósav forrás is, így még a hangulatot is javíthatja, hiszen a triptofán a szerotoninszint csökkentésével, illetve a melatonin-szint emelésével segít az idegrendszer megnyugtatásában. A hangulatevők, érzelmi evők vagy stresszevők számára jó hír, hogy a triptofán tartalmú élelmiszerek, így a pulyka is javítja a hangulatot. Nyilván a csokoládéval szemben alul maradna, de az biztos, hogy jóval egészségesebb.

Vörös hús? Fehér hús? – a Pulyka tudja!
Gyors, finom, változatos

Pulykából nem csak a csirkehúsos recepteket érdemes elkészíteni, de a sertéshúson és marhahúson alapuló ételek is megalkothatók, csak utóbbi kettőnél sokkal rövidebb hőkezelést igényel – ugyanakkor fontos, hogy teljesen átsüljön. A mindennapok rohanásában az időtényező sem utolsó, amiért a legnagyobb konyhatündérek is hálásak lesznek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top