Tágabb értelemben tápláléknak számít minden inger, amit környezetünkből befogadunk. Ennek megfelelően az egészség titka, ha testünket, lelkünket és szellemünket egyaránt tápláljuk. Hagyományos értelemben a táplálkozás csak az evést jelenti, mely azonban szervezetünk egyik legfontosabb energiaforrása. Ha jól csináljuk, kisebb erőfeszítéssel és káros mellékhatások nélkül óriási energiák birtokába juthatunk. Sajnos a mai rohanó élet nem kedvez az egészséges táplálkozásnak: sok félkész, mesterséges, tartósított ételt eszünk, és azt is kutyafuttában, ami egyáltalán nem emésztésbarát.
A jó emésztés titka
Az emésztőrendszeren keresztül bevitt táplálékok közül a szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat le kell bontanunk, hogy szervezetünk hasznosítani tudja őket. Ez a nagy átalakítás komoly feladat, egy kiadós étel megemésztése például felér egy többórás fizikai munkával, ezért érdemes meggondolni, mire és mennyi energiát fordítunk. Az emésztés a nyál segítségével már a szájüregben elkezdődik. Ha nem rágjuk meg rendesen az ételt, ez a fázis kimarad, és a következő résztvevőre, a gyomorra plusz teher hárul. A táplálék akár 8 órát is eltölthet a gyomor savzuhatagában, mielőtt a
Ha nem megfelelő mennyiségben, összetételben és időben fogyasztjuk ételeinket, romlik az emésztés hatékonysága, a tápanyagok nagy része rothadással bomlik le, melynek során mérgező anyagok keletkeznek. Ez fáradékonysággal, fejfájással, puffadással és émelygéssel jár, súlyos esetben gyulladásokat, allergiát, ízületi fájdalmakat és érelmeszesedést is okozhat. |
Növény kontra hús?
Sok vita folyik arról, hogy az ember valójában növény- vagy húsevő-e. A vizsgálatok során állatokkal hasonlították össze az ember anatómiai, élettani funkcióit, melynek eredményeképpen megállapítható, hogy inkább a növényevőkhöz hasonlítunk. Fogazatunkon, a vizelet összetételén és az epe kémhatásán kívül a teljes tápcsatornánk nagyban különbözik a ragadozókétól, akiknek a gyomra magasabb savtartalmú, így alkalmasabb a kevés rágással bejutott hús emésztésére. A növényevők és az ember esetében a tápláléknak
Van-e jó megoldás?
Megbetegedhet a helyesen táplálkozó, de keveset mozgó, túl sokat idegeskedő ember, és maradhat egészséges az, aki időnként elcsábul egy-egy egészségtelenebb falatra, de egyébként testileg-lelkileg kiegyensúlyozottan él. A legfontosabb, hogy bármire is esküszünk, igyekezzünk kerülni a szélsőségeket. Táplálékaink inkább növényi alapúak legyenek, kerüljük a túl sok hús (különösen a sertés és vörös húsok), zsír, finomított cukor és alkohol fogyasztását, a mesterséges ízfokozókat, adalékanyagokat és a finomított, rostszegény ételeket. Helyette válasszunk a méreganyagok megkötésében fontos rostban gazdag ételeket, teljesőrlésű gabonákat, hántolatlan vadrizst, szóját, gombát, zöldségféléket és gyümölcsöt. A tejtermékek közül a legegészségtelenebb a tehéntej, könnyebben emészthető a kanca-, a kecske- és a juhtej. Fogyasszunk joghurtot, kefírt és kecsketúrót, fehér cukor helyett pedig mézet, juharszirupot és maltózt. A zsírnál és margarinnál jobb a tisztított vaj, sütéshez pedig a magas hőmérsékletet jól bíró pálmaolaj.
Holnap olvashatjátok összefoglaló írásunkat a különböző étkezési rendszerekről. |