Salátázzon!
A salátákat alacsony kalóriatartalmuk miatt bármikor fogyaszthatja: reggelire, ebédre és könnyű vacsorának egyaránt. A hozzávalókat és önteteket ízlés szerint variálhatja.
| Öntet tippünk: keverjen össze 1-2 dl citromlevet, 1-2 evőkanál olívaolajat egy csipet curryporral és sóval. |
A kesernyés ízű alapanyagokat (ilyen például a retek, a rukola, a cikória) felhasználás előtt langyos vízben mossa meg, és legalább 20 percig hagyja őket a vízben.
Minden idénysalátához jól illik az alábbi öntet: keverjen össze 3-4 evőkanál tökmag- vagy olívaolajat fél citrom frissen facsart levével, 2-3 csipet sóval és ízlés szerint borsikafűvel.
A hozzávalókat (például a halat, a húst, a burgonyát, az uborkát, a hüvelyeseket vagy a káposztát) hagyja hosszabb ideig állni az öntetben, így az ízek jobban összeérnek.
![]() |
A krumpli igen gazdag emésztést segítő rostokban, fehérjében, káliumban, magnéziumban, B6- és C-vitaminban. Mivel magas a kalóriatartalma, vacsorára nem a legideálisabb választás, inkább ebédre fogyassza.
Tippjeink:
Vásárláskor csak kemény, száraz héjú, szép formájú burgonyát válasszon, amelyen nincsenek sérülésnyomok, repedések, vágások.
A krumpli száraz, sötét, hűvös helyen, jól szellőző kosarakban áll el a legtovább. Ha bezöldül vagy kicsírázik, már ne használja fel főzéshez!
A legtöbb ásványi anyag és vitamin a burgonya héjában, illetve közvetlenül alatta található, ezért a legegészségesebb, ha héjával együtt főzi meg.
A megráncosodott krumpli ismét kemény és friss lesz, ha felhasználás előtt 1-2 órára hideg vízbe áztatja.
A burgonya savas közegben nehezen puhul meg, ezért csak a már megfőtt burgonyához adjon ecetet, citromot, joghurtot, kefirt.
A vastag héjú, hosszúkás változatot legjobb extra szűz olívaolajban megsütni, de pürének is kiváló.
A héjában sült burgonyát vaj vagy margarin helyett bolondítsa meg egy kis zsírmentes tej és tejszín fele-fele arányú keverékével, amelyet ízesíthet kaporral, snidlinggel vagy petrezselyemmel, ízlés szerint sóval és borssal.
Liszt helyett levesek sűrítéséhez használhat áttört főtt burgonyát is, így a leves ízletesebb és laktatóbb lesz.
A pirosas héjú, négy cm-nél kisebb rózsaburgonyának főleg nyár elején van a szezonja, sütve vagy párolva a legfinomabb.
A halvány rózsaszín Hópehely fajta ami nyár közepétől kapható krumplisalátához ideális, de olajban kisütve köretnek is nagyon finom.
![]() |
Az édes burgonya kora ősztől tél végéig kapható, hosszúkás, fehér és vörösesbarna héjú. Az egészben megsütött változat darabolva, vajjal pépesítve kiváló köret; ízesítheti citromlével, összezúzott pirított fokhagymával, korianderrel, sóval és borssal. Megfőzve és kockára vágva remek saláta készíthető belőle.
Tovább >>

