nlc.hu
Életmód

Ez az ideális gyümölcs 50 év felett: javítja a memóriát és a kognitív funkciókat

A kulcsszó a prolifenol, amely egy kissé macerásan fogyasztható, de csodálatos ízű gyümölcsben található meg, és képes megállítani az öregedést - legalábbis, ami az agyunkat illeti.

Az agyserkentő, a kognitív képességeket javító gyümölcsök és tápanyagok listáját jól ismerjük, gyakran írunk mi is a témáról. A mostani tipp sem azt jelenti, hogy minden más elhagyható, és elég csak ezt fogyasztani: agy egészségének megőrzéséhez az életkor előrehaladtával fontos egy jól összeállított étrend – gyümölcsöket, leveles zöldségeket, dióféléket, teljes kiőrlésű gabonákat és halat is tartalmazó – rendszeres fogyasztása.

Van azonban egy elhanyagolt gyümölcs, aminek ügyében igazságot kell tennünk.

A New York Medical College neurológusa, Mill Etienne docens megemlít egy gyümölcsöt, amit különösen ajánl – és valószínűleg nem fogyasztunk belőle gyakran:

A gránátalma

Ez ugyanis rendkívül gazdag polifenolokban, amelyek erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő és neuroprotektív hatással bírnak. Kutatások szerint támogatja a tanulást és a memóriát. Ezenfelül hozzájárulhat az Alzheimer-kórban megjelenő amiloid fehérjék ellenőrzött felhalmozódásának megelőzéséhez. A docens hozzáteszi: jelenleg vizsgálják, vajon a gránátalma jótékony lehet-e más neurológiai betegségek – például a Parkinson-kór – megelőzésében vagy lefolyásának lassításában is.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Mire figyeljünk fogyasztás előtt?

  • A gránátalma viszonylag drága lehet, és főként ősszel elérhető, szeptember és december között.
  • Gránátalma-kivonat formában egész évben hozzáférhető – ebben az esetben arra figyelj, hogy ne legyen hozzáadott cukorral készült.
  • Néhány gyógyszerrel lehet kölcsönhatásban, például véralvadásgátlókkal (antikoagulánsok), sztatinekkel, ACE-gátlókkal és antidepresszánsokkal – egyénileg érdemes orvossal konzultálni.
  • Bélrendszeri gyulladással küzdők (például Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás, divertikulitisz) számára a gránátalma kerülendő lehet, különösen fellángolás esetén.
Ez is érdekelhet granatalma, recept Megnézem

Alternatív javaslatok agytápláláshoz:

  • Áfonya – gazdag antioxidánsokban, kimutathatóan javítja a memóriát és támogatja az agyi működést.
  • Szőlő (főleg fekete) – rezveratrolt tartalmaz, amely csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt.
  • Avokádó és citrusfélék – szintén hozzájárulhatnak a kognitív funkciók támogatásához.

Forrás: Huffington Post

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top