
A zöldségek és gyümölcsök frissességének egyik kulcsa a szezonalitás, vagyis, ha olyan termékeket választunk, amelyek éppen most teremnek, jobb ízre, tápanyagra és árra is számíthatunk. A Lidlben már több mint 200-féle friss, kiváló minőségű termék várja vásárlókat. A szezonális választék döntő része pedig hazai termelőktől érkezik, így a nyári hónapokban például a zöldségek és gyümölcsök 70%-a magyar gazdaságokból származott. A Lidlben ezért a szezonális friss termékek kevesebb mint 48 órán belül az áruházak polcaira kerülnek, és van olyan, ami csak egyetlen napig maradhat ott, hogy a lehető legjobb minőségben jusson el a családok asztalára. A frissesség iránti elkötelezettségük pedig idén már hatodszorra hozta el a Lidl számára Az Év Zöldség- és Gyümölcskereskedője címet.
Lidl tipp: Szeptember-november az alma, körte, sütőtök, káposztafélék legjobb időszaka, amikor a téli tárolásra alkalmas termékeket lehet beszerezni.
A Lidl polcain tökéletesen friss termék várnak ránk, azonban a frissesség megőrzése otthon már a mi feladatunk. A Lidl dietetikusának, Szabó Adrinak praktikus tanácsaival otthon is megőrizhetjük a zöldségek és gyümölcsök frissességet.

Szabó Adrienn
Hűtő vagy kamra?
- Paprika, sárgarépa, zeller, gomba, spárga?
Mehetnek a hűtő alsó fiókjába, mert itt a legmagasabb a páratartalom. - Zöldfűszerek, saláták?
Nedves konyharuhába csavarva vagy vízbe állítva tovább frissen tarthatók. - Paradicsom, uborka, padlizsán?
Szobahőmérsékleten érzik jól magukat, nem szeretik a hideget, ezért ne tegyük őket hűtőbe! - Alma és körte?
Hűvös, jól szellőző helyre valók, de nem a hűtőbe, ha van kamránk, az a legjobb hely számukra - Burgonya?
Fénytől védve, szellős helyen, ne túl közel a hagymához és az almához!
Felejtsük el a zacskót!
A zöldségeknek szükségük van levegőre. A zárt műanyag zacskókban gyorsabban megromlanak. Használjunk inkább perforált (lyukacsos) tasakot.
Ha mégis megfonnyadt a zöldség.
A megereszkedett répa vagy zeller újra ropogós lesz, ha néhány órára jeges vízbe állítjuk.
Tudatos vásárlással még többet tehetünk a frissességért!
Figyeljünk a gyümölcsök érési sajátosságaikra amikor belekerülnek a kosarunkba!
- Az alma, körte, banán utóérő gyümölcsök, ezért éretlenül is megéri hazavinni őket.
- A szőlő, ananász, citrusfélék nem érnek tovább, ezeket éretten érdemes megvenni.
- Ne vásároljunk túl sok érett gyümölcsöt egyszerre, de ha mégis így történt, essenek át egy gyors hőkezelésen és fagyasszuk le őket, vagy süssünk belőlük valami finomat!
Átlagosan 4-5 adag zöldség-gyümölcs fogyasztása az ideális, ami kb. 400–800 g-ot jelent naponta. Könnyedén beilleszthető a mindennapi étrendünkbe, egy reggeli paprika, egy alma tízóraira, főzelék ebédre, kis szőlő uzsonnára, egy saláta vacsorára, és már meg is van.
Zero waste a Lidlben és otthon is!
Ha tudatosak vagyunk a konyhánkban nemcsak spórolhatunk, de környezetünket is kímélhetjük. Néhány apró lépés, egy-két jó ötlet és száműzhetjük a pazarlást!
- Zöldségalaplé zöldségmaradékból: héjak, szárak, levélrészek vízben főzve ízletes alaplevet adnak.
- Citrushéj újrahasznosítása: bio citrushéjból kandírozott finomság készíthető.
- Zöld levelek felhasználása: sárgarépa zöldjéből pesto készíthető, a karfiol levelek sütőben sütve kiválóak, karalábé levele felkockázva mehet a karalábé főzelékbe, a retek leveket pedig salátákban hasznosíthatjuk.
A Lidl is aktívan küzd az élelmiszerpazarlás ellen. A 3,5 kg-os „Mentsük meg!” csomagok a külsőleg már nem tökéletes, de még fogyasztható zöldségeket vagy gyümölcsöket tartalmaznak, mindössze 399 Ft-ért. Emellett több áruházban már Nyusziboxokat is találunk, ahová a zöldségek ehető, de nem fogyasztott részeit gyűjthetjük a kisállatok számára.
Friss vásárlásért pont és akár 5 millió forint is jár!
A szeptember 1–28. közötti kampány részeként a Lidl Plus alkalmazásban most pontokat is gyűjthetünk. Minden friss zöldség és gyümölcs vásárlása után 300 forintonként 1 pont jár. 5 pont összegyűjtése után egy kattintással már részt is vehetünk a heti nyereményjátékban.
A fődíj 5 millió forint Lidl kártyán! Emellett heti nyereményként többfunkciós konyhagép és forrólevegős fritőz is gazdára talál.
A „Szuper Friss Szeptember” inspiráció arra, hogy egészségesebb és fenntarthatóbb döntéseket hozzunk a konyhában önmagunkért, másokért és a környezetért.