Van valami varázslatos abban, amikor a nyár végi-őszi szilvaszezon beköszönt, és a piacon hatalmas kosarakból kínálják a sötétlila gyümölcsöt. Ilyenkor egyszerűen nem lehet ellenállni egy jó szilvás sütinek. Az alábbi recept nemcsak gyors és egyszerű, de garantáltan a család kedvence lesz: a tésztája omlós, a töltelék szaftos, a tetején pedig ropogós, fahéjas morzsa koronázza meg az egészet.
Hozzávalók (26 cm-es formához):
A tésztához:
- 25 dkg finomliszt
- 12 dkg hideg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás
- csipet só
A töltelékhez:
- kb. 60 dkg szilva
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
A morzsához:
- 12 dkg liszt
- 8 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 1 teáskanál fahéj

Szilvás süti omlós tésztával, fahéjas morzsával a tetején (Fotó: Getty Images)
Elkészítés:
- A tésztához a lisztet összemorzsoljuk a hideg vajjal, majd hozzáadjuk a porcukrot, a tojást és a csipet sót. Gyors mozdulatokkal összeállítjuk, fóliába csomagoljuk, és legalább fél órára a hűtőbe tesszük.
- A szilvát kimagozzuk, negyedeljük. Összekeverjük a cukorral, fahéjjal, és megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával, hogy ne áztassa el a tésztát.
- A morzsához a hozzávalókat gyorsan összemorzsoljuk, majd félretesszük.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A pihentetett tésztát kinyújtjuk, kibéleljük vele a formát. Rászórjuk a zsemlemorzsát, ráhalmozzuk a fahéjas szilvát, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a morzsát.
- 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Langyosan, porcukorral meghintve a legfinomabb, de másnapra sem veszít a szaftosságából.
Ez a süti önmagában is tökéletes, de egy gombóc vaníliafagyival igazi ünnepi desszertté válik. Ha pedig maradt egy kis szilvánk, vessük be egy könnyű, túrós recepthez.