nlc.hu
Életmód

Gomba fagyasztása: a trükk, amit imádni fogsz

A gomba gyorsan romlik, de van egy szuper trükk, amivel hónapokig elteheted a fagyasztóba és főzéskor olyan lesz, mintha friss lenne.

A gomba az egyik legsokoldalúbb alapanyag a konyhában, ám van egy nagy hibája: villámgyorsan romlik. Ha nem használod fel néhány napon belül, máris fonnyadni kezd, sőt könnyen penészesedik. De van egy pofonegyszerű trükk, amivel nemcsak megmentheted, hanem hónapokig élvezheted a friss ízét: a fagyasztás.

Kell pucolni, vagy sem?

A gombatisztítás örök dilemmája: elég letörölni, vagy le kell húzni a héját? Jó hír, hogy a legtöbb esetben nem szükséges meghámozni a gombát. A kalap vékony, barna héja teljesen ehető, főzés közben szinte észrevétlen, sőt, sokszor éppen ettől lesz szép a színe és karakteresebb az íze.

Mit érdemes csinálni helyette?

  • Ha friss a gomba, bőven elég egy nedves papírtörlővel vagy konyharuhával áttörölni.
  • A tönk végéből vágj le egy keveset, ha szikkadt vagy földes.
  • Ha nagyon sáros vagy koszos a gomba, röviden megmoshatod folyó víz alatt, de semmiképp ne áztasd, mert megszívja magát, és fagyasztás után könnyebben esik szét.

Mikor érdemes mégis hámozni?

  • Ha a gomba héja vastag, ráncos vagy elszíneződött.
  • Ha krémlevesbe vagy mártásba készíted, és teljesen homogén, világos színt szeretnél.
  • Ha egyszerűen jobban szereted hámozva: ez ízlés kérdése.

De a mindennapi főzéshez és fagyasztáshoz tényleg nem kell vesződni vele: a héj vékony, puha, és sem ízben, sem állagban nem rontja az ételt, sőt, sokak szerint aromásabbá teszi. 

Gombák tányéron

Fotó: Getty Images

Nyersen vagy blansírozva?

A gombát kétféleképp is fagyaszthatod: nyersen felszeletelve vagy enyhén blansírozva.

  1. Nyersen: csak tisztítsd meg, szeleteld fel, és egy rétegben tedd tálcára. Ha megfagyott, csomagold zacskóba. Így könnyen adagolható.
  2. Blansírozva: forró vízben 1-2 percig főzd, majd jeges vízben hűtsd le, szűrd le, és mehet a fagyasztóba. Így jobban megőrzi a színét és az állagát.

Mennyi ideig áll el?

Lefagyasztva akár 8-10 hónapig is eláll, és amikor szükséged van rá, elég csak kivenni és egyből a serpenyőbe vagy levesbe tenni, nem kell kiolvasztani.

Mire figyelj még?

  • Használj légmentesen záródó tasakot vagy dobozt, így nem veszi át a fagyasztó szagait.
  • Mindig írd rá a dátumot, hogy tudd, mikor tetted el.
  • A legjobb, ha már felhasználási méretre szeletelve fagyasztod le, így főzés előtt-közben sem kell vele bajlódni.

Ez az apró trükk nemcsak pénzt spórol, hanem időt is: többé nem kell bosszankodnod, hogy megint kidobásra ítéltetett a hűtőben felejtett gomba.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top