nlc.hu
Trend

Ez a fehérje legalább olyan fontos az öregedésgátláshoz, mint a kollagén

Két kulcsfontosságú fehérje együtt felelős azért, hogy szöveteink erősek és rugalmasak maradjanak: a kollagén és az elasztin. Utóbbiról azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

Bár a kollagén a szervezetben leggyakrabban előforduló fehérje, szorosan követi a gyakran elhanyagolt elasztin, amely a rugalmas rostok fő alkotóeleme. Harminc éves kor után egyre kevesebb termelődik belőle, és pótolni kell, különben fennáll a korai ráncok kialakulásának, valamint a bőr feszességének és rugalmasságának elvesztésének veszélye.

A kollagén alkotja a bőr, a csontok, az izmok és az inak alapvető szerkezetét a testünkben, biztosítja a szövetek erejét és tartósságát. Azonban az elasztin sem kevésbé fontos. Rugalmasságot és azt a képességet biztosítja, hogy a szövetek visszanyerjék eredeti alakjukat nyújtás vagy összenyomás után.

„Egyszerűen fogalmazva, a kollagén erőt, míg az elasztin rugalmasságot teremt. Ahogy a neve is sugallja, az elasztin rugalmas vagy hajlékony funkciót tölt be. Az elasztin biztosítja, hogy a szövetek és a bőr megnyúljanak, majd visszahúzódjanak a nyújtás előtti állapotukba. Nemcsak a bőrünkben van jelen, hanem a szalagjainkban, inainkban, ereinkben, tüdőnkben és más szerveinkben is” – magyarázza dr. Milena Vojtíšková, egy prágai esztétikai klinika munkatársa.

A kollagén egyfajta váz, amely a szerveket és szöveteket tartja össze, hogy azok tartósak legyenek, az elasztin pedig rugalmassá teszi őket. A két fehérje megjelenésében is különbözik, a kollagén jellemzően fehér, az elasztin sárgás.

Nő a tükörben az arcát nézi

(llusztráció: Getty Images)

Az elasztin képződése támogatható

„A szervezet nem veszít elasztint, csak a rugalmas rostok veszítik el rugalmasságukat, megrepednek, ezért tanácsos az elasztin pótlása. 29 éves kor után ezeknek a rostoknak az erőssége és rugalmassága jelentősen csökkenni kezd , rugalmasságuk pedig csökken” – mondja Milena Vojtíšková.

A testünk maga regenerálja az elasztikus rostokat, de a szükséges aminosavakat nekünk kell biztosítanunk számára. Ezért érdemes étrend-kiegészítő formájában bevinni az elasztint.

„Az étrend-kiegészítőben található hidrolizált elasztin úgy van elkészítve, hogy a szervezetünk képes legyen felvenni az aminosavak egyes láncait, és rugalmas rostokká építeni azokat, ahol a legnagyobb szükség van rájuk” – magyarázta dr. Milena Vojtíšková .

Az étrend mellett a megfelelő szépségápolási termékek is segíthetnek a kollagén- és elasztintermelésben. Keres olyan termékeket, amelyek retinoidokat, C-vitamint és peptideket tartalmaznak!

A következő tényezők hozzájárulhatnak a kollagén- és elasztinvesztéshez:

  • elégtelen fényvédelem
  • alváshiány
  • nem megfelelő étrend
  • elégtelen folyadékbevitel
  • rossz bőrápolás
  • hormonális változások (pl. menopauza)
  • feszültség
  • dohányzás

via

ajánlott videó


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top