nlc.hu
Szabadidő

Ezek a gombák egy vagyont érnek, és az erdeinkben nőnek

A gombaszezon az egyik legizgalmasabb időszak az erdőjáróknak: aki jól ismeri a terepet (és a fajokat), ingyen vihet haza olyan kincseket, amelyek a piacokon aranyárban mennek. De mely gombák számítanak a legértékesebbnek? Hol bukkanhatunk rájuk? És mire kell nagyon figyelni, hogy ne legyen baj?
erdei gomba, fotó: Getty Images

Összeszedtük a legkeresettebb fajtákat — a klasszikus kedvencektől a gasztronómiai ritkaságokig.

Királyok kedvence: vargánya

A vargánya (csemege- vagy ízletes vargánya) itthon is ikonikus faj:

• illatos, diós aromájú
• húsa nem esik szét, tökéletes rizottóba, pörköltbe, tésztákba
• a piacon akár 8–12 ezer Ft/kg-ot is elkérhetnek érte

Hol keresd?

Savanyú talajú, tölgyes és bükkös erdőkben, első őszi esők után.

Nagyon fontos: ne téveszd össze a sátántinóruval, amelynek élénkvörös a pórusfelülete — mérgező!

A „halál trombitája”, ami csodát művel a konyhában

Sötét trombitagomba, más néven a halál trombitája. Félelmetes név, feketés szín, mégis ez az egyik legfinomabb gomba: a sötét trombitagomba. Gazdag íz, szárítva még intenzívebb, nem véletlenül a vadételek, krémek titkos fegyvere.

Hol nő?

Hűvösebb, lombos erdőkben, főleg bükk alatt, általában nagy csapatokban.

Jó hír: nincs veszélyes hasonmása — de csak frissen, jó állapotban fogyaszd.

Erdei arany: a rókagomba

A rókagomba igazi sztár:

• élénksárga
• roppanós, gyümölcsös íz
• egész Európában vadásszák

A piacon 6–10 ezer Ft/kg, erdőben viszont könnyen elcsíphető savanyú talajú fenyvesekben és tölgyesekben.

Amire figyelj: a susulykafélék között van halálosan mérgező „hasonmás”, ezért mindig ellenőrizd a nemezes tönköt és a redős kalap alatt húzódó tálcákat, ne lamellákat!

A séfek kincse: a kucsmagomba

A kucsmagomba igazi gourmet-alapanyag:

• szuper ritka
• chilis, diós aromák
• már szárítva is drága (akár 20–40 ezer Ft/kg)

Hol találod?

Kora tavasszal, ártéri erdőkben, nyárfák, szilfák környékén — és akár tűz után is felbukkanhat.

Figyelj! A redős papsapkagomba (gyromitra) mérgező, ne téveszd össze: annak kalapja agyszerűen kanyargós, nem méhsejtszerű.

Biztonság mindenek felett

Akármilyen értékes — egy rossz döntés életveszélyes lehet.

• Csak azt szedd le, amit 100%-ig ismersz!
• Ha bizonytalan vagy, mutasd meg a gombaszakértőnek!
• Soha ne zacskóban tartsd, csak szellős kosárban!
• Hagyd ott a tönk egy részét, így jövőre is lesz termés!

Az erdőkben területenként szabályozott a gyűjtés: magánterületen engedély kell, állami erdőkben is lehet korlát a mennyiségre.

Miért érnek vagyonokat?

Mert:

  • szezonálisak,
  • kézzel gyűjthetők,
  • nincs „nagyüzemi” termesztés,
  • és egy jó étteremben kulcsalapanyagok

Ha tehát legközelebb sétára indulsz egy bükkösben vagy tölgyesben, tartsd nyitva a szemed: lehet, hogy épp egy aranyat érő fogás nő a lábad előtt.

via

Fotó: illusztráció, Getty Images

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top