nlc.hu
Trend

Valóban hajhullást okoz a divatos ital?

Vajon napjaink egyik legnépszerűbb itala, amelynek eddig leginkább csak az egészségügyi előnyeiről hallottunk, tényleg árthat a hajunknak? 

A matcha a japán kultúra egyik tradicionális itala, mely az elmúlt években a nyugati kultúrában is rendkívül felkapottá vált. A porrá őrölt tealevelekből készülő italt a kávé egészségesebb alternatívájaként is emlegetik, illetve úgy tartják, hogy a fogyasztása számos más egészségügyi előnnyel is jár. A közösségi oldalakon azonban egyre többen számolnak be róla, hogy mióta rendszeresen fogyasztanak matchát, hullani kezdett a hajuk. De vajon valóban a divatos ital okozza ezt?

Tanninok és koffein

„Ha azt tapasztalod, hogy a matcha fogyasztása után hullik a hajad, lehet, hogy nem maga a tea, hanem a teában található tanninok a hibásak” – mondta Stephanie Schiff, a Northwell Huntington Kórház dietetikusa a The Postnak.

A tanninok növényi alapú vegyületek, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal büszkélkedhetnek.

Kötődhetnek a vashoz, megnehezítve a szervezet számára az esszenciális tápanyag felszívódását – amelyet nem tud önmagában előállítani, és élelmiszerből vagy táplálékkiegészítőkből kell bevinnie.

A tanninok növényi eredetű vegyületek, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Kötődnek a vashoz, ami megnehezíti a szervezet számára az esszenciális tápanyag felszívódását, vagyis azt, amelyet magától nem tud előállítani. „Ez vashiányt okozhat, ami pedig hajhulláshoz vezethet” – magyarátzta Schiff.

A koffein ugyancsak felelős lehet a hajhullásért.  A matcha több stimulánst tartalmaz, mint a legtöbb zöld tea, egy tipikus adag 1–2 grammban akár 80 milligramm koffein is megtalálható.

„A nagyon nagy mennyiségű koffeinbevitel megemelheti a stresszhormonok szintjét, ami egyes embereknél átmenetileg  hajhullást okozhat” – mondta Amy Shapiro, regisztrált dietetikus és táplálkozási szakértő ugyancsak az amerikai lapnak.

Nő a haját nézi a tükörben

Illusztráció: Getty Images

Mennyi matcha számít túl soknak?

„Nincs konkrét vagy bizonyított szint, amely növelné a kockázatot; azonban napi egy-két adag valószínűleg nem okoz hajhullást az átlagember számára” – mondta Shapiro, a Real Nutrition alapítója és igazgatója.

Megjegyezte, hogy a legnagyobb kockázatnak azok a személyek vannak kitéve, akik már eleve vashiánnyal vagy vérszegénységgel élnek, ideértve azokat is, akiknek erős menstruációs vérzéssel, bizonyos gyomor-bélrendszeri problémáikkal küzdenek, vagy szigorú vegánok, emiatt kevés vasat visznek be.

A szakember szerint azok az emberek, akik naponta nagyon nagy mennyiségű matchát fogyasztanak – vagy koncentrált zöld tea kivonatot tartalmazó táplálékkiegészítőket szednek –, nagyobb valószínűséggel tapasztalnak hajhullást is.

„Ha valaki aggódik a hajhullás miatt, találgatás helyett inkább ellenőriztesse a vasszintjét” – tanácsolta Shapiro.

Hogyan védheted a hajad?

„Ha úgy gondolod, hogy alacsony a vasszinted, ne igyál matchát magas vastartalmú növényi források, például spenót, fehér bab vagy tofu fogyasztása előtt, röviddel utána vagy közben. Ha állati eredetű vasat fogyasztasz, akkor nincs gond”– mondta Schiff.  

Shapiro azt javasolja, hogy a növényi eredetű vasat tartalmazó ételeket C-vitaminban gazdag ételekkel, például citrusfélével, paprikával, eperrel és kelbimbóval kombináljuk.

„A C-vitamin jelentősen javítja a vas felszívódását és ellensúlyozhatja a tannin hatását” – mondta.

Shapiro felhívta a figyelmet arra is, hogy ha nem orvos írja elő, akkor kerülni kell a nagy dózisú zöld tea kivonatokat vagy táplálékkiegészítőket.

Matcha

Illusztráció: Getty Images

Vannak más kockázatai is a matcha fogyasztásának?

„Vannak, akiknél a matcha gyomorrontást,  hányingert vagy emésztési zavarokat okoz. Ez valószínűleg a tanninoknak köszönhető” – mondta Schiff.

Shapiro szerint a matchában található koffein túlzott fogyasztása álmatlanságot, idegességet, szívdobogást, szorongást vagy magasabb vérnyomást okozhat érzékeny embereknél.

Hozzátette, hogy ritka esetekben a nagy mennyiségű zöld tea fogyasztása májenzim-emelkedéshez és májkárosodáshoz vezethet , amit jellemzően az  EGCG antioxidáns magas koncentrációja okoz. Shapiro szerint a kockázat a koncentrált zöld tea kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítőknél a legnagyobb, különösen, ha éhgyomorra veszik be őket. A tünetek közé tartozik a sárgaság, a hányinger és a hasi fájdalom, de a károsodás általában visszafordítható.

A matcha előnyei

„A matcha az egyik tápanyagban leggazdagabb módja a zöld tea fogyasztásának, mivel az egész levelet lenyeljük” – mondta Shapiro.

Az ital L-teanint tartalmaz, egy aminosavat, amely elősegíti a relaxációt anélkül, hogy álmosságot okozna. A matcha koffeinjével kombinálva javíthatja a mentális éberséget.

Schiff megjegyezte, hogy az EGCG segít semlegesíteni a szabad gyököket – vagyis az instabil molekulákat, amelyek károsíthatják a sejteket és gyulladást okozhatnak. Ez csökkentheti bizonyos krónikus betegségek, például a szívbetegségek kockázatát.

„A zöld tea magas EGCG-tartalmú – mondta Schiff. – A matcha, a zöld tea koncentráltabb változata, akár háromszoros vagy annál is több EGCG-t tartalmazhat, mint a zöld tea.”

A matcha fogyasztása a magasabb inzulinérzékenységgel is összefüggésbe hozható, ami segíthet csökkenteni a vércukorszintet.

„Ez jó hír a prediabéteszben vagy cukorbetegségben szenvedők számára” – mutatott rá Shapiro.

Egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy a matcha fogyasztása fogyást okozhat az étvágy csökkentésével és az anyagcsere fokozásával. 

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top