nlc.hu
Életmód

Mit egyél a ciklusod különböző szakaszaiban, hogy jobban érezd magad?

A menstruációs ciklus nemcsak a hangulatot és az energiaszintet befolyásolja, hanem az étvágyat, a vízvisszatartást és az emésztést is. Az olasz endokrinológus és diabetológus, Serena Missori szerint az, hogy mit eszünk a ciklus egyes szakaszaiban, látványosan javíthatja a közérzetet, csökkentheti a puffadást, és még a PMS-tüneteket is enyhítheti.
menstruációs görcs, fotó: Getty Images

A ciklus előtti napok – harc az édességvággyal

Az a bizonyos, „mindenképp kell egy kis csoki” érzés nem véletlen. A luteális fázisban, vagyis a menstruációt megelőző napokban a magas progeszteronszint miatt a bőr zsírosabbá válhat, a has felpuffad, a víz visszatartódik, és gyakran a belek is „lelassulnak”. Ilyenkor a szervezet természetes módon kívánja a gyors energiát adó ételeket – de a túl sok cukor csak átmeneti megkönnyebbülést hoz.

Az olasz szakember azt javasolja, hogy ebben az időszakban kerüljük a sós és feldolgozott ételeket, és helyettük válasszunk olyan fogásokat, amelyek vasban, B-vitaminban és magnéziumban gazdagok. A zöld leveles zöldségek (pl. spenót, kelkáposzta) segítenek az idegrendszer egyensúlyában. A vasat nemcsak a hús, hanem a lencse, bab és cékla is tartalmazza – ezekből a hántolt hüvelyesek könnyebben emészthetők. A magas magnéziumtartalmú ételek, mint az articsóka, cékla, fodros kel vagy paszternák, pedig természetes módon enyhítik a görcsöket és a fáradtságot.

Mit egyél a menstruáció alatt?

A vérzés napjaiban a szervezet vasat veszít, és az energia gyakran csökken. Ilyenkor érdemes melegítő, tápláló ételeket választani: zöldségleveseket, főtt gabonákat, hüvelyeseket és egy kevés keserű csokoládét – a benne lévő magnézium és szerotonin segít javítani a hangulatot.

Missori szerint a menstruáció első felében (folliculáris fázis, 1–14. nap) az ösztrogén dominál, ami fokozza az inzulinérzékenységet – ilyenkor bátrabban fogyaszthatunk komplex szénhidrátokat, például zabot, quinoát, teljes kiőrlésű kenyeret vagy barna rizst.

A második felében (luteális fázis) viszont a progeszteron kerül előtérbe, ami csökkenti az inzulinérzékenységet, ezért ilyenkor jobb a zsírokra és fehérjékre építeni az étrendet. Ilyenkor jöhetnek a halak, olajos magvak, avokádó és tojás – mind támogatják a hormonális egyensúlyt.

A menstruáció alatti étkezés lényege persze nem a tiltás, hanem a test ritmusának megértése. Ha figyeled, mikor mire van szükséged, és ennek megfelelően választasz ételeket, a ciklusod kevésbé lesz megterhelő – és sokkal inkább a tested természetes ritmusához hangolt.

via

fotó: illusztráció. Getty Images

A videó AI alapú programmal készült. 

ajánlott videó


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top