nlc.hu
Életmód
Búcsú a füsttõl

Búcsú a füsttõl

Mark Twain amerikai író szerint a dohányzásról könnyû leszokni. Neki több százszor sikerült. A cigarettától való szabadulást célzó kampányok és szakrendelések a tartós sikerhez próbálnak segítséget nyújtani, ám a legbiztosabb módszer még mindig az, hogy el sem kezdjük a füstölést.

István mindent teljes erőbedobással csinált. Ha dolgozott, hát dolgozott, ha evett, hát evett, ha dohányzott, hát dohányzott. Negyven szálat szívott el naponta. A cigarettás dobozok jó előre kiporciózva ott sorakoztak a cserépkályha tetején. Amikor a második fiát várták, a felesége kijelentette: a lakásban nincs többé cigifüst. Ha akar, hát dohányozzék nyugodtan, de odakinn. István aznap gyújtott rá utoljára. A történet igaz, de ritka. A dohányosok többségének önmagában az nem elegendő, hogy valamilyen nyomós ok miatt a leszokás mellett döntenek. A sikerhez további kapaszkodókra, s főképp: időre van szükségük. Egyik napról a másikra csak kevesen képesek megszabadulni a nikotinfüggőségtől. A felmérések szerint – születendő gyermekük egészsége érdekében – a terhes nők jelentős része lemond a cigarettáról, ám egy-két év múlva már újra dohányoznak. A férfiak általában ennél idősebb korban határozzák el, megpróbálkoznak a cigaretta elhagyásával, szinte kivétel nélkül amiatt, hogy betegséget diagnosztizáltak náluk. A visszaszokás veszélye az ő esetükben is nagy. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a leszokni vágyók többféle segédeszközt is kipróbálnak, a nikotintartalmú rágógumitól a gyógyfüves cigarettáig. Ki erre, ki arra esküszik, de egyvalamiben szinte mindenki egyetért. A legfontosabb és leghasznosabb segítség maga a szilárd elhatározás. Ez az alap. A módszer szinte már mellékes.


2003 nyarán, a Helsinkiben rendezett dohányzás vagy egészség világkonferencián az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója, Lee Jong-wook hangsúlyozta: a dohányzás megelőzését egyre korábban, már az óvodában kell elkezdeni. Hazánkban immár több mint tízéves múltra tekint vissza ez a törekvés. A cseresznyés szimbólummal népszerűsített prevenciós program az óvodások egészségének védelmét, a káros szenvedély kialakulásának megelőzését tűzte ki célul. Segíti a gyermekeket abban, hogy ne csupán elszenvedői legyenek a passzív dohányzásnak, hanem fel is tudjanak lépni ellene.   Ami az iskolai dohányzás-megelőzést illeti, a gyakorlati tapasztalatok, valamint a pedagógusok véleménye azt támasztotta alá, hogy az nem valósítható meg kizárólag a kötelező órákon. Szükség volt egy megfelelően látványos, játékos és figyelemkeltő interaktív eszközre. Az e célra kifejlesztett szoftvert és kioszkot már több iskolában tesztelték sikerrel. Mindezek mellett természetesen a leszokni vágyóknak is igyekeznek hathatós segítséget nyújtani. A közelmúltban létrehozott telefonos szolgáltatás információi alapján a leszokást támogató szakrendelések, köztük a nikotinpótlásos módszerrel segítő helyek is elérhetők. A szakemberek álláspontja szerint bármilyen idős korban tesszük is le a cigarettát, annak kimutatható, pozitív jelei vannak. Minél hamarabb válunk meg a cigarettától, annál többet nyerünk. Ha valaki harmincöt éves kora előtt hagy fel a dohányzással, akkor életkilátásai hosszabb távon nem lesznek rosszabbak azokénál, akik sohasem dohányoztak.    

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top