
A Hamburgi Botanikus Kert több mint két évtizede minden évben megválasztja az adott év legmérgezőbb növényét. Céljuk ezzel az, hogy az embereket edukálják az őket körülvevő növényekkel kapcsolatban. Nyert már korábban többek között a petrezselyem magja és a krumpli zöld része, 2025-ben pedig a kesudió fája lett az év legmérgezőbb növénye – hívja fel a figyelmet a vince.hu cikke.
Ugyan a Dél-Amerikában őshonos kesudió feldolgozva finom és egészséges (többek között gazdag C-vitaminban, E-vitaminan, és B-vitaminban) bizonyos körülmények között veszélyt jelenthet – magyarázza a portál.
A boltig eljutó, feldolgozott, megpörkölt kesudió teljesen biztonságos, veszélytelen a fogyasztása, a probléma a nyers állapottal van, mivel a héja a kardol nevű toxikus olajat tartalmazza.
7 csodaszép növény, amiről talán nem is gondolnád, hogy mérgező:




Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images