nlc.hu
Gasztro

Kilószámra esszük a termését, most viszont kiderült: ez a világ legmérgezőbb növénye

Feldolgozva ugyan finom és egészséges, bizonyos körülmények között azonban veszélyt jelenthet.
eszik, fotó: Getty Images

A Hamburgi Botanikus Kert több mint két évtizede minden évben megválasztja az adott év legmérgezőbb növényét. Céljuk ezzel az, hogy az embereket edukálják az őket körülvevő növényekkel kapcsolatban. Nyert már korábban többek között a petrezselyem magja és a krumpli zöld része, 2025-ben pedig a kesudió fája lett az év legmérgezőbb növénye – hívja fel a figyelmet a vince.hu cikke.

Ugyan a Dél-Amerikában őshonos kesudió feldolgozva finom és egészséges (többek között gazdag C-vitaminban, E-vitaminan, és B-vitaminban) bizonyos körülmények között veszélyt jelenthet – magyarázza a portál.

A boltig eljutó, feldolgozott, megpörkölt kesudió teljesen biztonságos, veszélytelen a fogyasztása, a probléma a nyers állapottal van, mivel a héja a kardol nevű toxikus olajat tartalmazza. 

7 csodaszép növény, amiről talán nem is gondolnád, hogy mérgező:

Tulipán
Ricinus
Nárcisz
Lilaakác
Gyűszűvirág
7 fotó

 

Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top