nlc.hu
Gasztro

A tepsis krumpli igazán ropogós lesz: csak egyetlen hozzávalót kell hozzáadni

A tepsiben sült krumpli elvileg a világ legegyszerűbb körete – a gyakorlatban viszont gyakran szottyos, száraz vagy megég a széle, mire belül megpuhul. Egy amerikai gasztroblogger trükkje most megmutatja, hogyan lesz a krumpli belül vajpuha, kívül pedig tökéletesen ropogós: a titok egyetlen, sokak szerint „megosztó” hozzávaló, a majonéz.
tepsiben sült krumpli, fotó: Pexels

Miért pont majonéz a titkos fegyver?

A majonéz tulajdonképpen zsiradék és tojás keveréke, vagyis tele van zsírral és egy kis fehérjével. Sütés közben ez a kombináció olyan, mintha bepaníroznád a krumplit: bevonatot képez a felületén, ami megvédi az odaégéstől, közben pedig segít, hogy a külseje aranybarnára és ropogósra süljön.

Nem kell tocsognia benne – egy vékony majonézes „kabát” bőven elég ahhoz, hogy a sima tepsis krumpli kajafesztivál-hangulatú köretté váljon.

Így készül a ropogós, majonézes tepsis krumpli

A recept újburgonyával működik a legjobban, de bármilyen vékony héjú krumpli jó lehet hozzá. Előfőzni nem kell, ez az egész lényege: egy tepsin, egy menetben elkészül az egész család körete.

Hozzávalók kb. 4 főre:

2 kg újburgonya
168 g majonéz
1 tk szárított petrezselyem
¼ tk fokhagymapor
csipet füstölt paprika
csipet szárított hagyma
só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 220 fokra (légkeverésnél kb. 200 °C). A krumplit alaposan mosd meg, dörzsöld át, majd szárítsd meg konyharuhán vagy papírtörlőn. A héját nyugodtan rajta hagyhatod.

Egy nagy tálban keverd össze a majonézt a fűszerekkel, hogy egynemű öntetet kapj. Dobd bele a krumplidarabokat (félbe vagy negyedbe vágva a méretüktől függően), és forgass mindent addig, amíg minden szem egyenletesen be nem vonódik.

Terítsd szét a krumplit egy sütőpapírral bélelt tepsin egy rétegben – fontos, hogy ne zsúfold túl, különben inkább párolódni fog, nem ropogni. Süsd 20-25 percig, amíg a krumplit már könnyen át tudod szúrni villával.

Ezután kapcsold a sütőt grillfokozatra, és pár percig pirítsd tovább, közben figyeld, nehogy megégjen. Amikor szép aranybarna, ropogós kéreg alakult ki, vedd ki a sütőből, hagyd pár percig pihenni, majd szórd meg sóval, frissen őrölt borssal, és már mehet is az asztalra.

Sült hús, hal, zöldségfasírt mellé is tökéletes, de önmagában, mártogatósokkal is simán elmegy vacsorának – és jó eséllyel ez lesz az új „kedvenc krumpli” a családban.

via

Fotó: illusztráció, Pexels

ajánlott videó


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top