A gyakorló háziasszonyok szinte fújják, mikor minek van szezonja, megállapodhatunk abban is, hogy a leggazdagabb a nyári és őszi időszak: a természet számtalan kincsével kényeztet minket. De vajon gondolkodunk-e azon főzés közben, milyen színeket és milyen formákat ajándékoz a tavasz?
A szokásos étkeken túl ez az album nemcsak megjelenésében különleges, de receptjeiben is rendhagyó. Articsóka, gyermekláncfű, cikória szerepel pl. a tavaszi alapanyagok között. Minden recept elején néhány mondatos ismeretterjesztő megjegyzés is olvasható. Megtudhatjuk belőle az adott recepthez kapcsolódó legfontosabb kertészeti, földrajzi, vagy éppen kultúrtörténeti adatokat. Minden étel leírása áttekinthető, könnyen követhető, kezdők számára is megvalósítható. A háziasszonyok többsége szívesen veszi, ha a szakácskönyvben megtalálja a kész étel képét is. Ebben az albumban meseszép fotók, hangulatos ételképek találhatók.
A könyv végén a szójegyzék mellett egy hasznos évszakonkénti fűszerjegyzéket is találhatunk, sőt a mesterfogásokról is készült összeállítást, melyet jól követhető fotók egészítenek ki.
Ne bánd, ha nincs időd a főzésre! Bújj be egy mély fotelbe, készíts egy jó teát, és lapozd fel az Évszakok konyháját. Garantáltan élménydús percek elé nézel!
A könyvet Chuck Williams jegyzi, őt az amerikai főzéstudomány egyik megújítójaként tartják számon. A szerző, Joanne Weir San Fransiscóban él, de a mesterséget az Egyesült Államokon kívül Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon is oktatja.
A Williams-Sonoma könyvek közül ez a harmadik, amely megjelent magyar nyelven. A Geopen Kiadó karácsony előtt adta ki az Ünnepi étkek című – hasonlóan gyönyörű – albumot, és ugyancsak a kiadó gondozásában jelent meg a Hétköznapi ünnepek című kötet.
Williams-Sonoma: Évszakok konyhája Geopen Kiadó 2005.