nlc.hu
Gasztro

Meg ne edd a narancsot, ha ilyen a héja – komoly bajt okozhat

Elég egy apró elszíneződés, furcsa szag vagy puha folt, és az egész gyümölcs – sőt, akár az egész szatyor – mehet a kukába. Mutatjuk, mikor tilos megenni a narancsot, és miért nem érdemes kockáztatni.
narancs, fotó: Unsplash

A friss narancs héja élénk, feszes tapintású, illata tiszta, citrusos. Ha ettől eltérőt tapasztalsz, az már komoly figyelmeztető jel.

Ilyen narancsot ne egyél meg semmiképp

Gyanakodj azonnal, ha az alábbiakat látod vagy érzed:

  • barnás, szürkés, zöldes vagy fekete foltok a héjon
  • penész fehér, zöld vagy fekete elszíneződéssel
  • puhuló, benyomható, ragacsos héj
  • savanyú, alkoholos vagy erjedt szag a friss illat helyett
  • szivacsos, levegős belső állag, még akkor is, ha kívül épnek tűnik
  • ráncos, kiszáradt héj, amely túlérettségre utal

Fontos: ne próbáld meg levágni a rossz részt. A penészgombák szabad szemmel nem látható módon is átszövik a gyümölcs belsejét.

Miért veszélyes a romlott narancs?

A penészes vagy erjedő narancs nemcsak kellemetlen, hanem egészségkárosító is lehet. A penészgombák mikotoxinokat termelnek, amelyek:

  • gyomor- és bélpanaszokat okozhatnak,
  • allergiás reakciókat válthatnak ki,
  • légúti irritációt idézhetnek elő.

Különösen veszélyeztetettek a gyerekek, az idősek és a legyengült immunrendszerűek.

Mi történik, ha mégis ettél belőle?

Ha véletlenül romlott narancsot fogyasztottál, van, hogy hányinger, hasmenés, hasi görcs, rossz közérzet jelentkezik. Ilyenkor igyál sok folyadékot, pihenj, és kerüld a savas ételeket. Magas láz, erős fájdalom vagy véres hasmenés esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

Így tárold, hogy tovább friss maradjon

A narancs akkor marad a legtovább fogyasztható, ha: hűtőszekrény zöldséges fiókjában vagy hűvös, jól szellőző helyen tárolod,
és nem hagyod bezacskózva, párás környezetben. Érdemes rendszeresen átválogatni a gyümölcsöket, mert egyetlen romló darab is gyorsan tönkreteheti az egész készletet.

Pedig a narancs nagyon egészséges – ha jó állapotú

A narancs az egyik legjobb téli C-vitamin-forrás, emellett A- és B-vitaminokat, antioxidánsokat, flavonoidokat is tartalmaz. Jót tesz a szívnek, az immunrendszernek, az emésztésnek, és még a hangulatot is javíthatja.

Alacsony a kalóriatartalma, jól telít, ezért fogyókúrázóknak is ideális – de csak akkor, ha a gyümölcs valóban friss és ép.

via

Fotó: illusztráció, Unsplash

ajánlott videó


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top