Kevés étel vált ki akkora érzelmeket, mint a húsleves. Vasárnapi klasszikus, gyógyír minden bajra, és persze örök vita tárgya: mit szabad és mit tilos beletenni. Van azonban egy fűszer, ami szinte automatikusan kerül a fazékba, pedig sokszor többet árt, mint használ. Igen, a babérlevélről van szó.
Miért tesszük bele egyáltalán?
A babérlevél erős, karakteres aromájú fűszer, amit főként pörköltekhez, ragukhoz, főzelékekhez társítunk. Sokan úgy tanulták: „egy levesbe kell egy babérlevél”, mert mélyíti az ízeket, teltebbé teszi az alaplevet. Csakhogy a húsleves egészen más műfaj.
Elveszi, amitől jó a húsleves
Egy klasszikus húsleves lényege a letisztult, tiszta íz: hús, csont, zöldségek finom egyensúlya. A babérlevél viszont domináns, kissé kesernyés aromát ad, ami könnyen elnyomja a hús természetes ízét, főleg, ha túl sok kerül bele, vagy túl sokáig főzzük.
Ráadásul a babérlevél íze hosszan főzve egyre erősebb lesz. Egy több órán át gyöngyöző levesnél ez végzetes hiba lehet: a végeredmény „fűszeres”, de nem harmonikus.
Mikor különösen nagy hiba?
- ha szárnyasból főzöl húslevest
- ha kevés zöldséget használsz
- ha már eleve sok hagyma, zeller, karalábé kerül a levesbe
- ha biztos, ami biztos alapon kettőt is dobsz bele
Ilyenkor a babérlevél nem kiegészít, hanem uralkodik.
Mit használj helyette?
A jó hír: nem kell trükközni. Egy igazán jó húsleveshez sokszor ennyi is elég:
- egész fekete bors
- fokhagyma héjastul
- friss petrezselyemszár
- minőségi alapanyagok és türelem
Ha mindenképp fűszeresebb irányba mennél, egy leheletnyi szegfűbors sokkal elegánsabb megoldás lehet, de ezt is csak óvatosan.

Fotó: Getty Images
Van, amikor mégis belefér?
Igen, de csak kivételesen. Marhacsontlevesnél, nagyon kis mennyiségben, a főzés utolsó 20-30 percében, majd kivéve: így nem lesz tolakodó. De ez már inkább tudatos döntés, nem megszokás.
A legnagyobb hiba: rutinból főzni
A babérlevél nem rossz fűszer, csak nem való mindenbe. A húsleves pedig pont attól különleges, hogy nem kell túlfűszerezni. Néha az elhagyás a legjobb hozzávaló.
Legközelebb próbáld ki nélküle – lehet, hogy meglepően finomabb lesz.