Jegestea öt perc alatt Hűsítő ízkavalkád |
Az egyetemi évek alatt találtam vissza ehhez az igen könyen elkészíthető frissítőhöz.
Az első problémám az volt, hogy nyáron a tea márpedig hidegen jó, de amíg lehűl, vagy egyáltalán berakhatom a hűtőbe, hogy ne olvasszam le az egész rendszert, bizony idő kell. Az meg nekem nincs, lévén türelmetlen típus, tehát valamit ki kell találni.
A megoldás adta magát. Azt gondoltam, ha mindenből van koncentrátum (szörp, öblítő, aroma), miért ne csinálhatnék a teából is azt?
Később egyébként egetrázó találmányomat meg is találtam, tudományosan lengyel teának hívják egy helyütt és létezik.
Tehát az egyszerű trükk: a teát nagyon kevés vízzel forrázom le, mintegy tea-szörpöt képezve, majd felöntöm jéghideg vízzel, és tetszés szerint ízesítem.
Azonnal fogyasztható, és tényleg 10 perc alatt elkészül, tokkal, vonóval.
A következő kreatív terep az ízek játéka. Fekete vagy herba? Nyugtató vagy frissítő? Végtelen játék a lehetőségekkel.
Maradhatunk a klasszikus fekete teánál, de ha este is szeretnénk fogyasztani hűsítő nedűnket, érdemes kipróbálni egy-két koffeinmentes variációt is.
Az adagok 1,5 liter teához értendők:
4 filter Lipton hársfa-citrom
2 filter citromfű
A citromfüvet természetesen frissen szedett levelekkel is készíthetjük. Akkor kb. 10-12 nagyobb levélre van szükségünk. A citromfű nyugtató hatású, fogyasztása délutánra, estére javasolt.