Parajjal töltött pulykamell sajtmártással
Hozzávalók:
• 1000 g pulykamell
• 500 g paraj
• 1 gerezd fokhagyma, só
• 1 dl fehérbor
• 1 l olaj
• 100 g szezámmag
• 500 g morzsa
• 400 g lágy sajt
• 3 dl tejszín
• 100 g liszt
Elkészítés:
A parajt vajon, 1 gerezd fokhagymával, 1 dl fehérborral, sóval ízesítve megpároljuk. A pulykamellet felszeleteljük, kiklopfoljuk, sózzuk, majd a levétől kinyomkodott parajt elosztjuk a szeleteken, és felgöngyöljük. Az így elkészített húsokat szezámmagos morzsába panírozva, bő, forró olajban megsütjük. Ferdén félbevágva, sajtmártással és burgonyakrokettel tálaljuk.
Sajtmártás:
Világos vajas rántásba belekeverjük a lágy sajtot, tejszínnel felengedjük, sóval ízesítve mártás sűrűségűre forraljuk.
Meggyes tésztafelfújt
Hozzávalók:
• 500 g érett meggy
• 70+30 g vaj/margarin
• 50+50 g kristálycukor
• 1/2 kk. őrölt fahéj
• 400 g cérnametélt
• 40 g mandula
• 1 evőkanál étkezési keményítő
• 2 dl tejszín
• 4 tojás
• 3 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
A meggyet megmossuk, kimagozzuk, majd 70 g vajjal/margarinnal, 50 g kristálycukorral és a fahéjjal lábaskába tesszük. Mérsékelt tűzön, fedő alatt 5 percig pároljuk, azután fedő nélkül elfőzzük a levét, és csinos tűzálló tálba szedjük.
A mandulát leforrázzuk, 5 percig állni hagyjuk, héját lepattintjuk. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Enyhén sós, bő vízben (ügyelve arra, hogy szét ne főjön) kifőzzük a tésztát. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lerázzuk róla a vizet, és a tűzálló tálba, a párolt meggyhez adjuk, lazán összekeverjük. A mandulát megdaráljuk. Az étkezési keményítőt elkeverjük 3 evőkanál vízzel, hozzáadjuk a tejszínt, egyenként a tojásokat, a maradék 50 g (vagy a meggy érettségi fokától függően valamivel több) kristálycukrot és a mandulát, majd megöntözzük vele a tésztát. Tetejét megszórjuk a zsemlemorzsával és a maradék 30 g mogyorónyi darabokra tördelt vajjal/margarinnal.
Betesszük a sütőbe, és 30-35 percig, enyhe pirulásig sütjük, melegen tálaljuk. Vaníliamártást, borsodót vagy egyszerűen csak likőrrel ízesített, kissé felvert tejszínt kínálhatunk hozzá.