Életmód

Különös társbérlõk: a gombák

Rendhagyó élõlények a gombák. Helyhez kötöttek, mint a növények, de szerves anyagokból táplálkoznak, mint az állatok. A közel százezer gombafajta külön rendszertani egységet alkot a növények és az állatok osztálya mellett. Mindenhol megtalálhatók a környezetünkben, így az emberi szervezetben is.





A testünkben található mikroszkopikus méretű gombák többsége ártalmatlan, ritkán kelt zavart, rendszerint csak bizonyos hajlamosító tényezők – például cukorbetegség, legyengült immunrendszer, egyes gyógyszerek – hatására vált ki panaszokat. Mások a bőrön vagy a szervezetben megtelepedve betegséget okoznak.

A gombák megtámadhatják a bőrt, a nyálkahártyákat, vagy leromlott szervezetben a belső szerveket. A fertőzés részint közvetlen szövetkárosításban, részint méreganyag- (toxin) termelésben nyilvánul meg. A gombák bizonyos részecskéi allergiás panaszokat is előidézhetnek.
Az egészséges ember összhangban él számos mikroorganizmussal, ezek alkotják a szervezet állandó flóráját. A szemmel láthatatlan lények a bőrön, a szájüregben, a felső légutakban, a belekben, a nemi szervekben, főként a hüvelyben lakoznak anélkül, hogy betegséget okoznának. Az állandó flóra védi a szervezetet a kórokozókkal szemben.





Leggyakrabban a sarjadzó gombák okoznak betegséget. A Candida elszaporodhat antibiotikum-kezelés után, amikor a „barátságos baktériumok” egy része is elpusztul, amelyek a gombákat addig féken tartották. A fertőzés jelentkezhet a bőrön, a hüvelyben, a szájban, az orrmelléküregekben. A betegség kialakulását elősegítheti a kedvező mikroklíma, a párás, nedves környezet, a szűk, műszálas alsónemű, az összefekvő bőrredők. A bőrön vörös kiütés, a szájüregben sárgásfehér foltok (szájpenész), a hüvelyben viszketéssel kísért, túrószerű folyás, a hímvesszőn vöröses gyulladás hívja fel a figyelmet a fertőzésre. A panaszok maradéktalanul gyógyíthatók. Ritkán, legyengült immunrendszerű emberekben a Candida a teljes szervezet megbetegedését (szisztémás fertőzést) okozhatja. Ez a súlyos állapot kórházi kezelést igényel.
Bőrfertőzést okozhatnak különféle gombák, amelyek többnyire csak a hám felső részén élnek, nem hatolnak mélyebb rétegekbe. Elnevezésüket arról a testrészről kapták, ahol megtelepednek.

A lábgomba a leggyakoribb fertőzés, amely emberről emberre terjed. Viszkető, berepedező, nedvedző bőrfelület hívja fel a figyelmet a fertőzésre. A sérült bőrön gyakran bakteriális fertőzés is jelentkezhet.
A körömgomba fonalai a körömlemezbe hatolnak, deformálja, fénytelenné, morzsalékossá teszik azt. A fertőzött, megvastagodott köröm leválhat a körömágyról.





A lágyéki bőrgombásodás férfiakon gyakoribb, mint nőkön. Rendszerint meleg időben jelentkezik viszkető, hámló, vörös szélű kiütés formájában.
A testen előforduló gombás fertőzést általában hámló, kerek, fehér foltok jelzik, amelyeket vékony vörös csík szegélyez. Gyorsan átterjedhet más bőrfelületre, érintkezéssel másokat is megfertőz. Edzőteremben, fürdőben, szoláriumban közösen használt törülközővel továbbadható a betegség.
A hajas fejbőrön hámló kiütést, közönséges esetben korpásodást okoz a gombás fertőzés.

Az elváltozásokkal érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, aki az adott gombaféleség ellen hatásos készítményt ír fel. Némelyik fertőzést helyileg alkalmazott készítményekkel, másokat szájon szedhető gyógyszerekkel kell kezelni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top