nlc.hu
Aktuális
„A stoppolás kalandosabb, mint a vonatozás”

„A stoppolás kalandosabb, mint a vonatozás”

Lausek Eszter Amerika és Antarktisz kivételével minden kontinensen megfordult már. Tizennyolc évesen, au-pairként megérezte a szabadság ízét, és azóta sem hagyta abba az utazást. A stoppolás fortélyaira egy barátja tanította meg, késõbb egyedül vágott neki Európának.






A hét témája a Nők Lapjában 

Én így utazom!
Kalandtúra, városnézés, meditálás


 Azt hiszem, egyetérthetünk abban, hogy utazni jó. Van, aki a szállodák kényelmét és a tengerparti sziesztázást kedveli, más hátizsákkal járja be a világ rejtett szegleteit, és van, aki egészen elvegyül az ismeretlen táj lakói között. Gondolatban most keljünk együtt útra – autóstoppal, fapados repülővel vagy akár busszal – néhány nagy utazóval!

További írások:
• Hátamon a zsákom… »
• Ajándék út, fapadossal »
• „Számomra az „úton levés” a fontos”  »

Az összeállítást készítették:
Fejős Éva, Szalóczy Ibolya, R. Kövér Balázs, Horváth Beáta 

– Ehhez nem árt életművésznek lenni. – vélekedik Eszter. – 1996-ban csak egy hátizsákkal indultunk útnak. Volt, hogy ennivalóra sem maradt pénzünk, de valaki mindig kisegített minket. Egyszer egy angol milliomos vett fel, a birtokán aludtunk, bőrfoteles, kandallós, igazi angol étteremben vacsoráztunk. Olyan luxusban még nem volt részem!

– Sosem féltél beülni egy idegen mellé?

– Aki felvesz, általában azért teszi, mert jó ember és szeretne segíteni. Legtöbbször középkorú férfiak állnak meg, akik a munkájuk miatt sokat utaznak, magányosak, és beszélgetőtársra vágynak a hosszú úton. A legrosszabb élményem az volt, amikor a sofőr a fáradtságtól elaludt. Bár volt jogsim, nem adta oda a kormányt, utána meg a semmi közepén állt meg pihenni.

– Még mindig stoppal utazol?

– A stoppolásnak akkor van létjogosultsága, ha valóban rá vagy szorulva, különben „álstoppolás” lenne. Ma már ki tudom fizetni az utazásokat, de azért hiányzik. Húszévesen ennek sajátos hangulata van, de okosan kell csinálni. Gyakran több szervezést igényel, mint egy vonatút, viszont kalandosabb és gyorsabb is. Egyszer egy barátnőmmel Münchenbe készültünk, és egyszerre indultunk útnak Budapestről, ő vonattal, én stoppal. Végül több órát vártam rá a pályaudvaron.

A témáról bővebben a Nők Lapja augusztus 9-én megjelenő 32-es számában olvashatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top