A nap tehát már nem éget, hanem csak szinten tartja a pigmentek működését, így sokkal egyenletesebb barna színünk lesz, mint nyáron. Itthon így már nem is kell fényvédő krémet használnunk (szőke hajúakra és fehér bőrűekre ez nem vonatkozik), tengerparti napozásnál viszont figyeljünk arra, hogy ott ugyanolyan erősek a napsugarak, mint nyáron, tehát az UV–riadó a vízparton még érvényben van.
A napozás a bőrt szárítja, cserzi, csökkenti faggyútermelését és fokozza vízleadását, ezért még az őszi napozás után is gondoskodnunk kell a megfelelő napozás utáni bőrápolásról. A napfürdő után mindig zuhanyozzunk le langyos vízben, majd bőségesen kenjük be magunkat testápoló krémmel, ami lehetőleg tartalmazzon A-vitamint.
Együk azt, amit a bőrünk kíván!
A napozás utáni arckrémekkel és testápolókkal kitűnően tudjuk ápolni bőrünk felszínét, a legfelső hámréteget, ám ez nem elegendő ahhoz, hogy valóban hosszan megtarthassuk egyenletes barnaságunkat. Éppen ezért belülről, tehát elfogyasztott ételeink révén is védenünk, táplálnunk kell bőrsejtjeinket.
A béta-karotinból építi fel szervezetünk az A-vitamint, ami egyik legfontosabb, alapvető bőrvitaminunk. A béta-karotin nagymértékben erősíti a pigmentsejteket, így az optimális mennyiségű A-vitamint tartalmazó bőrsejtek dupla annyi káros UV-sugarat képesek visszaverni a bőr felületéről, mint azok, amelyek A-vitamin hiányban szenvednek.
Nyilvánvaló tehát, hogy a fájdalmas és ártalmas bőrpírok és napégések A-vitamin dús táplálkozással nagymértékben csökkenthetőek. Béta-karotint majdnem minden piros, sárga és narancsszínű zöldség és gyümölcs tartalmaz. Legnagyobb mennyiségben természetesen a sárgarépa, a paradicsom, a paprika, az alma, a sárgadinnye és a sárgabarack.
A szabadgyökök ellen hat az E-vitamin is, amelyhez spenótból, olajos magvakból és gabonafélékből juthat hozzá a szervezet. A sütőtökben és a sárgarépában található bétakarotint a szervezetünk A-vitamin formájában építi meg, ugyancsak fontos bástyaként a szabadgyökök ellen.