A csokoládé fajtái
Az étcsokoládé kakaótartalma legalább 43%-os, az úgynevezett keserű csokoládék kakaótartalma még magasabb, 85-90%.
A tejcsokoládénak tartalmaznia kell minimum 25% összes kakaó szárazanyagot, továbbá minimum 14%-ban tejszárazanyagot, legalább 2,5% zsírmentes kakaó szárazanyagot, legalább 3,5% tejzsírt, továbbá legalább 25% összes zsírt (kakaóvajat és tejzsírt).
A fehér csokoládé nem tartalmaz kakaóport, csak kakaóvajat, emellett cukrot és tejport. Kakaóvaj-tartalma 20-45% közötti, tejanyag tartalma a tejcsokoládéval megegyező.
Feltétlenül meg kell különböztetni a csokoládét az úgynevezett kakaós bevonótól, ami kakaóporból, cukorból, növényi zsírból, szükség szerint tejkészítményekből finom aprítással készített, bevonásra (áthúzás, mártás), formázásra alkalmas massza, amely szobahőmérsékleten szilárd, a készítéshez felhasznált zsiradék olvadáspontja feletti hőmérsékleten pedig folyékony anyag.
A minőségi csokoládé
Barna csokoládé esetén minél nagyobb a kakaótartalom, annál jobb minőségű termékről beszélhetünk, érdemesebb tehát ezeket a termékeket keresni, még ha drágábbak is. A tejcsokoládék különleges értékét viszont értelemszerűen a bennük foglalt tejtartalom adja. Minden választásnál olvassuk el a csokoládé címkéjén feltüntetett alkotóelemeket, mert a gyártók kötelessége, hogy pontos tájékoztatást adjanak termékük összetételéről.