nlc.hu
Szex

Kedvencünk a csokoládé, de hogyan nassoljunk?

„A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyû csokoládét, a lapos csokoládét, és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek ezen a világon…”






Mindannyian emlékezhetünk szegény Gombóc Artúrra, aki a világon mindennél jobban szerette a csokoládét. Ezért csak gubbasztott és fogyókúrázott, vagyis majszolta a csokoládét, mert azért valamit csak kell enni, ha már olyan sok dologról le is mondott… De hol rontotta el szegény Gombóc Artúr?

Mikor fogyasszunk csokoládét?

Az édességeknek, köztük a csokoládénak helye lehet a táplálkozásunkban, hetente 1-2 alkalommal kis mennyiségben nyugodt szívvel fogyaszthatjuk. Egy tudatosan összeállított, egészséges étrendben nem főételként, hanem azok zárófogásaként kerülhet édesség az asztalunkra. Fontos alapszabály, hogy desszertként soha ne gyümölcsök helyett fogyasszuk a csokoládét. Vannak persze kivételes alkalmak is: testedzés közben vagy nagyobb fizikai megterhelés esetén jelentősen növelhető a teljesítmény, ha megfelelő szénhidrát áll a szervezet rendelkezésére. Mivel a csokoládé könnyen és gyorsan felszívódó értékes tápanyagokat (szénhidrát) tartalmaz viszonylag kis térfogatban, sportolás közben kifejezetten alkalmas a szénhidrát gyors pótlására.

Mennyi csokoládét fogyasszunk egy-egy alkalommal?

Mint minden másban, a táplálkozásban is az ördög a mennyiségekben rejlik, a túlságosan sok ugyanolyan hátrányos, mint a túlságosan kevés. Megfelelő mennyiségben a kakaópor, a kakaó felhasználásával készült termékek, a csokoládé örömet szerző és egyben egészséget megóvó tényező, nem fenyeget az elhízás veszélyével. Kis mennyiségben fogyasztva teljes kiegészítője lehet étrendünknek: egy adag ne egy egész tábla legyen, hanem egy szelet vagy néhány kocka. Ha lassan esszük, majszolás közben hosszan élvezhetjük ennek a



kis adagnak az ízhatását, ugyanolyan élményt szerezve ezzel magunknak, mintha befalnánk egy egész tábla csokoládét.


Milyen csokoládét válasszunk?

Mindig minőségi terméket válasszunk: minél magasabb a kakaótartalma, annál jobb, hiszen a csokoládéban található réz, magnézium és polifenolok a kakaóbabból származnak. Ebben pontos tájékoztatást adnak a termékeken feltüntetett címkék, az azokon megtalálható termékösszetétel. Emellett a széles választéknak köszönhetően ma már az édességek között olyanokat is találhatunk, amelyek egyes diétára szoruló betegségek esetén is fogyaszthatóak (pl. diabetikus csokoládé).


ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top