Zsálya és vaj. Csodás párosítás. Egyszerű és szinte bármihez használható. Például gnocchi, tortellini, spagetti
Rizottóalap:
2 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
4 db zellerszár
500 g rizottórizs
2 löket száraz fehérbor
100 g vaj
150 g reszelt parmezán (reggiano vagy granna)
só, bors (frissen tekerve)
olívaolaj
vaj a főzéshez (2 evőkanál)
Az alaplevet melegítsd fel.
A zöldségeket szeleteljük fel nagyjából egyforma apró darabokra (a fokhagyma legyen még apróbb). Melegítsük fel az olívaolajat és a vajat, szórjuk bele a vöröshagymát és a zellerszárat. Pároljuk meg a zöldségeket kb. 10 percig (az én drága Anyukám, Rozi mami azt mondta, hogy addig, amíg a hagyma el nem olvad) közepes lángon. Ha megpuhultak, akkor mehet a fokhagyma. A fokhagymának 2-3 perc elég, aztán mehet a rizs, és adhatsz egy kis erőt a lángnak. A rizsszemeket gondosan (!!!) kevergetni kell, addig, míg szinte átlátszó nem lesz. Ez egy csodálatos látvány és illat, ahogy elkezd főni a zöldséges alaplében a rizs.
Ha ez megvan, akkor mehet a bor. 1-2 perc, és az alkohol elillan.
A lángot vedd kisebbre, és ekkor kezdődik a rabszolgasors. A meleg alapléből egy szedőkanállal öntsd nyakon a rizst, és kavargasd. Várd meg, míg a rizs lassan, de biztosan magába szívja az alaplevet, aztán jöhet a következő kanál alaplé
Ez kb. 15-20 percet vesz el az életedből, de a végeredmény csodás lesz. Kóstolgasd szorgosan a rizst, ha puha (a külső rész szinte szétfőtt, a belső rész kicsit puha), láng kikapcs., mehet a sajt és a vaj. Egy utolsó keverés, fedő, pihi 10 perc (addig igyál egy sört, ahogy azt Zsolti barátommal szoktuk). Ha kész, mehet a só, bors frissen tekerve, és már kész is a CSODA.
A lényeg:
A rizottóhoz használt vajat, mielőtt belekevered a kész alapba, melegítsd fel, és keverd össze 2 marék FRISS zsályával. A végén ezt a vajat keverd bele a rizottóba.
Zenei ajánlat: Hotel Costes 9