Borhableves
Hozzávalók:
- 5 tojássárgája,
- 10 dkg cukor,
- 1 vaníliarúd
- 7,5 dl száraz fehérbor,
- 1 dl tokaji aszú,
- fél dl narancslikőr.
Elkészítés:
A tojássárgákat a cukorral simárakeverjük, majd beledolgozzuk a kikapart vaníliarúd belsejét és a bort. Lábosba töltjük, és közepes erősségű lángon, állandóan kevergetve, lassan főzzük. Amikor kezd habossá válni, belekeverjük a tokaji aszút és a narancslikőrt. Kevergetve sűrű krémmé főzzük. Csészékbe töltjük, a tetejét lime citrom reszelt héjával, az édes szájúak tejszínhabbal díszíthetik.
Idő: 10-15 perc
Tipp
Az ünnepi menü részeként gazdagíthatjuk a levest tejszín hozzáadásával.
Tejes kalács
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt,
- 6 dkg vaj,
- 2 dkg élesztő,
- 5 dkg cukor,
- 3 dl tej,
- 2 tojás,
- 5 dkg mazsola,
- só.
Elkészítés:
Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk, a vajat a cukorral és a tojásokkal simára keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tejet, a megkelesztett élesztőt, a mazsolát, és jól összedolgozzuk. Letakarva, szoba hőmérsékleten 1 órán át pihenni hagyjuk. Amikor a tészta megkel, lisztezett gyúrótésztára tesszük. Hosszában, három egyforma részre vágjuk. Megsodorjuk és egybefonjuk. Tojásfehérjével a tetejét megkenjük, és enyhén vajazott tepsibe tesszük. Előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 50 perc alatt szép barnára sütjük.
Idő: 60 perc + 60 perc pihentetés
Már kapható a Nők Lapja Konyha téli száma! | |
Ünnepi szárnyalás: Márton-napi lúdtól a karácsonyi kacsáig Mellékletben: Ajándékötletek Stahl Judit legújabb könyvéből! |