3 × 25 dkg puha vaj A recept Stahl Judit Végre otthon! című könyvéből való. Régóta várt új könyvében Stahl Judit azokat a kedvenc receptjeit gyűjtötte csokorba, amelyek családi ebédek, baráti találkozók, vagy épp ünnepi összejövetelek asztalaira valók. Ahogy Judit fogalmazza, ezek mind-mind olyan ételek, amelyekre jó hazajönni.
És mivel ez a massza türelmes típus, egy időre fel is függeszthetem a munkálkodást, vagyis elteszem a tésztákat néhány napra a hűtőbe, vagy 1-2 hétre a fagyasztóba. Amikor érzek magamban némi erőt, szoba-hőmérsékletűre felengedem, majd megsütöm, és ha kell, fel is díszítem őket. A narancsos-mazsolás keksz mandulás bundát kap, a kókuszosra halványzöld, pisztáciaszínű mázat teszek a magyar Szilas ételfesték tökéletes hozzá , a csokishoz meg nem nyúlok, mert minden csicsa nélkül is jól néz ki. További könnyítés, hogy nem egyszerre esem neki a háromféle keksznek, hanem szakaszosan gyártom le őket, azaz egyik nap az egyiket, másik nap a másikat teszem be a sütőbe.
3 × 15 dkg cukor
3 zacskó vaníliás cukor
3 tojássárgája
3 × 30 dkg finomliszt
A csokis kekszhez:
½ kávéskanál őrölt fahéj
10 dkg tejcsokoládé
10 dkg étcsokoládé
10 dkg fehér csokoládé
A narancsos-mazsolás kekszhez:
2 narancs
10 dkg mazsola
kb. 1 dl rum
2 csepp gyógyszertári, étkezési célra is alkalmas narancs aromaolaj
a díszítéshez 10 dkg őrölt mandula
A kókuszos kekszhez:
4 evőkanál kókuszreszelék
½ kávéskanál őrölt gyömbér
1 zöldcitrom
3 evőkanál kókuszlikőr
a díszítéshez 10 dkg porcukor, 1 evőkanál forró víz és néhány csepp zöld ételfesték
Elkészítés:
Kiteszünk magunk elé 3 keverőtálat, és mindegyikbe belerakunk 25-25 dkg vajat, 15-15 dkg cukrot és 1-1 zacskó vaníliás cukrot. A három adag cukros vajat robotgéppel sorra kihabosítjuk, majd mindegyikhez hozzádolgozunk 1-1 tojássárgáját. Ezek lesznek a vajas alapmasszák a három különböző tésztához. Most következik a háromféle lisztvariáció. Először kimérünk 3 × 30 dkg lisztet, majd az első lisztadaghoz hozzákeverjük az őrölt fahéjat és apróra vágva a háromféle csokit. A második adag lisztbe belereszeljük a narancs héját, a harmadik adagba pedig belekeverjük a kókuszreszeléket, az őrölt gyömbért és a zöldcitrom lereszelt héját.
A narancsos sütihez szükség van még egy extra műveletre is, de hamar megvan: a mazsolát felforraljuk annyi rumban, amennyi ellepi, majd szűrőben lecsöpögtetjük. Nem kell teljesen száraznak lennie, maradhat kicsit szottyos, akkor sütés után is puha marad.
Gyorsan összeállítjuk a háromféle tésztát. Az első adag vajas masszához hozzádolgozzuk a csokis-fahéjas lisztet, jól összegyúrjuk vele, és folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe vagy a mélyhűtőbe. Ebből lesznek a csokis sütik.
A második adag vajas masszához hozzákeverjük a lecsöpögtetett mazsolát és a narancsolajat, majd belevegyítjük a narancshéjas lisztet, és tempós mozdulatokkal összegyúrjuk. Ezt is folpackba csomagoljuk, és berakjuk a hűtőbe vagy a mélyhűtőbe. Belőle lesznek majd a narancsos-mazsolás sütik.
Elérkeztünk a harmadik adag vajas masszához. Beleöntjük a kókuszlikőrt, hozzádolgozzuk a kókuszos lisztet, és miután az egészet összegyúrtuk, folpackba csomagoljuk, és irány vele a hűtő vagy a mélyhűtő. Kétforintos kérdés, melyik süti készül belőle.
Sütés előtt idejében kivesszük a tésztákat a hűtőből vagy a mélyhűtőből, és megvárjuk, hogy felengedjenek. Amikor az állaguk jóféle gyerekgyurmára hasonlít, előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és az aktuálisan sorra kerülő tésztát megsütjük.
A csokisból és a kókuszosból diónyi gombócokat formálunk, amelyeket egymástól három ujjnyira telepítünk a sütőpapírral borított tepsikre, és picit rájuk nyomunk egy pohár aljával, hogy kb. x cm vékony korongokká lapuljanak szét. A narancsos tésztát először x cm széles hurkává sodorjuk, majd belehempergetjük kevés őrölt mandulába, és felszeleteljük x cm vékony karikákra.
A kekszek 18-20 perc alatt megsülnek, és miután kihűltek, a csokisat és a narancsosat rögtön eltehetjük jól záródó sütisdobozokba. A kókuszoshoz annyi van még hátra, hogy simára keverjük a porcukrot a forró vízzel és az ételfestékkel, ezt kicsi nejlonzacskóba töltjük, a zacskó egyik sarkát ollóval lecsípjük, és a mázból vékony vonalakat, díszes formákat csurgatunk a kekszekre. Ha a máz megszikkadt rajtuk, ezeket is bedobozoljuk, de a rétegek közé zsírpapírt vagy sütőpapírt teszünk, hogy a máz épségben maradjon.
És ahogy már a bevezetőben is jeleztem: nem kell egyszerre megsütni mind a háromfélét, teljes lelki békével tartsunk köztük egy-egy nap szünetet.
3 × 35 db lesz belőle.
Fotó: Tombor Zoltán
Stahl Judit: Végre otthon!
Olvasói mégse csupán otthon ülésre készüljenek, hanem egy izgalmas, gyakran szórakoztató, és mindig nagyon jó ízű utazásra is. Tájakon és korokon, vidéki konyhákon és háromcsillagos séfek titkain át vezet az út, olyan megállókkal, mint a tartalmas toszkán bableves, a klasszikus francia hagymaleves, vagy az ünnepi ínyencségnek számító skandináv pácolt lazac.
Kulinária Kiadó, 2006
www.stahl.hu »