nlc.hu
Otthon
Csillogjon a kertünk!

Csillogjon a kertünk!

Az ünnep közeledtével ne csak lakásunkat, hanem kertünket is öltöztessük ünneplõbe, hadd hirdesse mindenkinek, mennyire várjuk már a karácsonyt.






Kattints a képre a nagyításhoz!

A fényes fémlapokból készített, festett díszek nemcsak tartósak, de különösen szépek is, ahogy meg-megcsillan rajtuk a téli napsütés. Ráadásul napnyugta után sem kell nélkülöznünk a látványt, mert a hóba kihelyezett mécsesek sejtelmes fénybe burkolják az áttetsző színekkel ékesített alkotásainkat.









A domborítás mintasablonja a Praktika decemberi számában található.










Kattints a képre a nagyításhoz!



Alapanyagok:
– ezüstszínű alumíniumlapok (449 Ft/A4)
– domborító szerszám (698 Ft-tól)
– áttetsző oldószeres üvegfesték (800 Ft) és oldószer (800 Ft)

Egyéb kellékek:
– műanyag irattartó-tasak
– dekorgumi vagy alátétlap
– ecset, olló, rajzszög
– vékony drót a felfüggesztéshez
– papír, ceruza


A mécses elkészítése:




 
1. Az átrajzolás
A mellékletben megadott mintákat másoljuk át papírra, és helyezzük a fémlapra. Tegyük ezeket együtt egy műanyag irattartó tasakba, azt pedig a gumilapra. (A műanyag felületen jobban csúszik a domborítószerszám, és a papírminta sem szakad ki, így többször is felhasználható.) A mintát követve rajzoljuk át a vonalakat, pöttyöket a szerszám kisebb fejű végével.








2. A domborítás

Vegyük ki a fémlapot a tasakból, a mintákat 1-2 mm ráhagyással vágjuk körbe, és a gumilapon domborítsuk át a mintákat újra a szerszám kisebb, majd nagyobb fejű végével. A mandulamintát és a köröket a másik oldalról is domborítsuk ki egy kicsit.








3. A lyukasztás
A pöttyöket lyukasszuk át sorban a rajzszöggel, majd óvatosan nagyobbítsuk meg a lyukakat a domborítószer-szám nagyobb fejű végével, hogy a mécses még jobban átvilágíthasson rajtuk. Érdemes mindkét oldalról megnyomni a lyukakat, hogy egyenletesek legyenek a szélek.








4. A mécses kifestése

A domború kontúrok határolta mintákat fessük ki különféle színekkel. A szomszédos részek kifestésekor figyeljünk arra, nehogy összefolyjanak a színek. Inkább várjuk meg az egyes színek száradását. Vékony ecsettel utólag húzzuk meg a kontúrokat.








5. A kúp hajlítása
A kifestett lapot hajtsuk kúp alakúra. A találkozó szélek kissé fedjék egymást, ezeket az alsó peremnél tűzőgéppel rögzítsük egymáshoz. Tegyünk a hóba meggyújtott teamécseseket, és helyezzük rájuk a domborított, kilyuggatott kúpokat. Ezután már óvatosan nyúljunk a lámpásokhoz, mert a gyertyalángtól pillanatok alatt átforrósodik a fém!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top