nlc.hu
Baba
Mi kerül az üvegbe?

Mi kerül az üvegbe?

Különösen az élet elsõ napjaiban kell alaposan meggondolni, kapjon-e tápszert a baba. Ha viszont valóban szüksége van pótlásra, nem ajánlatos késlekedni.




Vajon mindegy, melyiket választjuk? A hazánkban kapható tápszereknek szigorú ellenőrzésen kell megfelelniük ahhoz, hogy csecsemőtápszerként engedélyezzék őket, vagyis valamennyi, gyógyszertárakban kapható készítmény alkalmas a kicsik táplálására. Kisebb ízbeli, összetételbeli különbségek előfordulnak, de nem helyes az, ha egy hasfájósnak tartott, sokat síró gyereknél hetente váltunk másik tápszerre, azt gondolva, hogy „túl nehéz a bélnek” az adott tápszer. A tápszerek tehéntejből készülnek, így a gyártás során módosítani kell az egyes összetevőket, hogy minél kevésbé terhelje meg a kisbaba emésztését egy másik faj teje. Erre azért van szükség, mert a tehéntejben levő fehérjék összetétele előnytelen, a különböző zsírok aránya, az ásványi anyagok és vitaminok mennyisége és felszívódási foka pedig nem megfelelő. Ha a módosítást nem végeznék el, akkor a picinyek számára nehezen lenne emészthető a fajtaidegen tehéntejfehérje-összetevő. Ennek következtében a bélrendszerben túrós csapadék képződne, másrészt allergia és akár felszívódási zavar is ki-alakulhatnak.



 Tápszeres alapszabályok
• Tartsuk be az előírt hígítási arányt!
• Mindig frissen készítsük el!
• Szobahőmérsékleten tárolva két órán belül fogyasztandó.
• 24 óránál hosszabb ideig még hűtőben se tároljuk az elkészített tápszert!
• Ügyeljünk a megfelelő cumilyuk nagyságra! Ha lefelé tartjuk, cseppenként ürüljön belőle a tápszer.
• Etetésnél tartsuk az üveget kellően megdöntve, különben a gyerek levegőt nyelhet.
• Ne hagyjuk a gyereket tápszeres vagy cukros folyadékkal teli cumisüveggel a szájában elaludni. Ez ugyanis erősen hajlamosít a fogszuvasodásra. A tápszer kiváló táptalaj a baktériumoknak, ezért például tápszeres babáknál gyakoribb a középfülgyulladás.



Mekkora a választék?
A tápszereket két nagy csoportra oszthatjuk, az egészséges csecsemőknek adható egyszerű készítményekre, valamint a speciális tápszerekre.
Az egyszerű tápszerek háromfélék lehetnek: az első lépcső a sokszor 1-es számmal jelzett „anyatejpótló” tápszer, ezt hat hónapos korig vagy akár tovább is adhatjuk. Utána a 2-es jelzésű, úgynevezett „követő tápszerek” következnek. Ezeket akár hároméves koráig is kaphatja a baba. Az elmúlt években jelentek meg a 3-as vagy 2+ jelzésű, babatej elnevezésű tápszerek, amelyeket a gyártó hét hónapostól egészen hároméves korig ajánl. Ellentétben az anyatejpótló tápszerrel, a követő tápszer és a babatej csak teljes áron vásárolható meg, receptre sem kell felíratni.





Allergia és HA tápszerek
Ha a családban előfordult már allergiás betegség, akkor a kisbabánál is nagyobb az allergia kialakulásának kockázata. Számukra különösen fontos, hogy szopjanak. Ha ez nem sikerül, olyan tápszerre van szükségük, amelyben a fehérjék részlegesen lebontva (hidrolizálva) találhatók. A tápszer elnevezésében erre utal a HA jelzés (hipoallergén, kevésbé allergizáló). Fontos tudni, hogy abban az esetben, ha a családban nagyobb az allergia kockázata, a HA tápszerek hat hónapos kor után is, a gyerek egyéves koráig támogatást élveznek. Tehát érdemes receptet kérni, mert így csak a felét fizetjük. Ha viszont már a kicsinél is jelentkeztek a tehéntej-allergia tünetei, akkor a HA jelzésű tápszerek már nem alkalmasak számára. Olyan készítményt kell kapnia, amelyben még nagyobb mértékben lebontott fehérjemolekulák találhatók. Ezek már úgynevezett gyógytápszerek. Említést érdemelnek még a szójatápszerek, melyek tejallergiásoknak is adhatók hat hónapos kor után, de sajnos az esetek tíz-húsz százalékában ezekre is allergiásnak bizonyul a baba.

Újdonságok 2006-ban
Az idei évben két fontos változtatásra került sor a tápszerek összetételében. Egyrészt tovább folytatódott a fehérjetartalom csökkentése egészen az anyatejben található alacsony mennyiségig. Úgy tűnik, hogy a tápszeres babák gyakran túlzott dundiságában a magasabb fehérjetartalom is szerepet játszott. A másik újdonság, hogy a hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen zsírok, amelyeket angol betűszóval LC-PUFA-nak összefoglalóan hívunk, bekerültek a tápszerekbe. Az LC-PUFA legfontosabb képviselői közül kiemelkedik az omega-3 és omega-6 zsírsav. Ezek segítik a központi idegrendszer fejlődését. Úgy tűnik, hogy az omega-3 zsírsavak az allergiás folyamatok gátlásában is fontos szerepet játszanak.

Elkészítés, tárolás
A tápszeresdoboz oldalán leírt és lerajzolt utasítás szerint készítsük el az oldatot. Ne tegyünk az előírt mennyiségnél több port a felforralt, majd lehűtött vízbe. Ez nem jobb a babának, hanem éppen ellenkezőleg, káros! A tápszer így töményebb lesz, a kicsi hamar megszomjazik tőle, és sírni kezd. Ekkor sok szülő azt gondolja, hogy még enni szeretne, ezért újra megeteti a babát. Ez is az egyik oka lehet annak, hogy ők könnyebben elhíznak, mint az anyatejjel tápláltak.






Kisszótár a tápszerekhez
AR tápszerek
Sokat bukó, refluxos, és ennélfogva rosszul gyarapodó (nem szoptatott) babáknak javasoljuk a sűrűbb tápszereket, amelyek a szentjánoskenyérfa magjából készített őrleményt tartalmaznak. A reflux elleni tápszerek neve AR, amely az antireflux szóból ered.
HA + AR
Újabb eredmény a HA + AR speciális tápszer létrehozása, ezekben a kedvező hipoallergén és antireflux sajátosság együttesen jelen van. Ez azért fontos, mert az allergia hajlamosíthat a refluxra. Így viszont mindkét káros tényező kiküszöbölhető.
Probiotikumok
Probiotikumnak a bélflóra jótékony baktériumait nevezzük, ilyen például a laktobacillus vagy a bifidusz. A probiotikumok adásával egészségesebb lesz a tápszerrel tápláltak bélflórája, továbbá finn kutatások szerint a laktobacillusnak allergiamegelőző hatása is van. Anyatejjel táplált babáknak erre nincs szükségük! A probiotikumos tápszert 60 oC-nál nem melegebb vízben kell feloldani, különben csökken a „jó baktériumok” életképessége és hatása.
Prebiotikumok (oligoszacharidák)
Az anyatejes széklet megfelelő állagáért, kémhatásáért jelentős mértékben az anyatejben számottevő mennyiségben jelen levő speciális cukrok, az oligoszacharidák felelősek. Mivel ezek az előbb említett probiotikum baktériumok táplálékául is szolgálnak, másik elnevezésük: prebiotikumok. A prebiotikumos tápszerrel etetett kisbabák széklete lágyabb lesz.



 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Dr. Veres Gábor gyermekgyógyász, gasztroenterológus

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top