nlc.hu
Életmód
Amilyen szelíd csak a természet lehet

Amilyen szelíd csak a természet lehet

„Kutyaharapást szõrével” – tartja a népi bölcsesség, az erre rímelõ orvosi vélemény pedig: „hasonló a hasonlót gyógyítja”.

Hippokratész fogalmazta meg e gyógyászati tézist, és tulajdonképpen ez a homeopátia alapgondolata is. A Samuel Hahnemann 18. századi német orvos által megújított és bevezetett megfigyelés ugyanis így hangzik: „minden farmakológiailag aktív anyag, amely nagy dózisban tüneteket okoz egészséges embernél, megszünteti ugyanezen tüneteket a betegnél.”
S hogy mit is jelent ez a gyakorlatban, azt könnyű érzékeltetni egy egyszerű példán. Mindenkinek könnyezett a szeme, folyt az orra hagymától, emellett viszont köztudott az is, hogy a hagyma jó a náthára, mert a benne lévő illóolajok tisztítják a légutakat. Egyes, meghűléses tünetek kezelésére szolgáló homeopátiás készítmények is tartalmazzák az allium cepát, azaz a vöröshagymát.





A homeopátiás szerek kizárólag természetes összetevőkből állnak, nincs mellékhatásuk, és nem terhelik a beteg szervezetet. Szelíd gyógymódot kínálnak: a szervezet öngyógyító törekvéseit serkentik, erősítik az immunrendszert. Kisgyermekek, kismamák és idősek is szedhetik, megelőzésre és terápiás célokra egyaránt.


Ha homeopátiáról beszélünk, lépten-nyomon a szelíd szemléletmód mutatkozik meg. A homeopátiás szerek nem „ellen”-szerek, nem legyőzni akarják a betegséget, hanem elősegíteni a gyógyulást. A homeopátia szelídsége nyilvánul meg abban is, hogy jól megfér a hagyományos orvoslás mellett. És ugyanezt a szelídséget látjuk viszont a homeopátia hasonlóság elve melletti másik alapfogalmában: a végtelenül parányi dózisokban. És itt érkezünk el egy másik bölcselethez: „nagy mennyiségben méreg, kis mennyiségben orvosság”.




A homeopátia hazánkban is egyre népszerűbb, mind többen hisznek eredményességében. Nagyon sok orvos elsajátítva és alkalmazva tanait állítja: a homeopátiás terápia lerövidíti a betegség valamennyi szakaszát. Annál hatásosabban teszi ezt, minél korábban kezdjük el a kezelést. A hideg hónapokkal megérkező influenzaszezonra is nyugodt szívvel felkészülhetünk a megfelelő homeopátiás készítményekkel. Választhatunk a különféle monokomponensű (egy hatóanyagot tartalmazó) és komplex készítmény közül, amelyeket kombinálhatunk is egymással tüneteinktől függően, így téve teljesen egyénre szabottá a terápiát.






Tovább a honlapra! »





A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!   

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top