nlc.hu
Szabadidő
Európa legizgalmasabb múzeumai

Európa legizgalmasabb múzeumai

Talán bizarrul hangzik, hogy egy múzeum izgalmas is lehet? Pedig mi nem is egy ilyet találtunk Neked. Különcek, pikánsak, meghökkentõek... Feltétlenül látnod kell õket!

• Amszterdam • 

Szexmúzeum – Venustempel

Amszterdamban a látnivalók színes kavalkádja fogad minket, itt mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő kikapcsolódási formát. Ezek közül az egyik legnépszerűbb a múzeumlátogatás, s mivel akad belőlük szép számmal – több mint 40 múzeum található a városban –, nem jelenthet problémát megtalálni a számunkra legizgalmasabbat.

A nagy képtárak mellett kis szakmúzeumok sokasága tükrözi e város sokarcúságát, ami minden bizonnyal a Szexmúzeumban csúcsosodik ki (persze nézőpont kérdése), ahol a szokványos múzeumlátogatásról alkotott képünk hamar szertefoszlik.


Az intézményt elhagyva valószínűleg nem a ránk ragadt kulturális élmény nyomasztó súlyától leszünk bódultak, mindennek ellenére az intézmény igen tanulságos a maga nemében. A múzeumban minden megtalálható, ami a szexszel és az erotikával kapcsolatos – a festmények, szobrok, fényképek, valamint a filmek az ókori görög és római időkig vezetik vissza a látogatót. Az időutazás az ókori, kőből és fából faragott falloszoktól és egyéb termékenységi szimbólumoktól a 21. századi pornófotográfiákig és az állatos filmekig mindent magában foglal. A pikáns séta alkalmával bepillantást nyerhetünk az erényövek vagy éppen a múlt századi bordélyházak világába, de diákat is nézegethetünk Marilyn Monroe-ról hálószobájában.

Cím: Sexmuseum, Amsterdam Damrak 18.

Belépődíj: 2,50 euró

Nyitva tartás: hétfő–vasárnap: 10.00–23.30

A múzeum honlapja »

Trópusi múzeum – Tropenmuseum

A Trópusi Múzeum Hollandia legnagyobb antropológiai múzeuma, melynek egy gyönyörű épület ad otthont. A ténykedését Királyi Trópusi Múzeum néven kezdte meg az intézmény, és fő profilja a fejlődő országok gondjainak bemutatása. A magas üvegkupolás átriumba lépve a főemeleten és a galériákban szemügyre vehetjük Nyugat-Ázsia, Észak-Afrika, Délkelet-Ázsia és Latin-Amerika falvainak életét. Valósággal belekábulunk a ránk zúduló képek, hangok, illatok özönébe, de értesülhetünk az ökológiai viszonyokról, vagy éppen a helyi népviselet, hangszerek és a paraszti szerszámok világában barangolhatunk egyik teremről a másikra.


A múzeum sajátosságai közé tartozik a 6–12 éves korú gyerekeket foglalkoztató részleg (Tropenmuseum Junior), ahol a távoli kultúrák szokásaival, jellegzetességeivel ismertetik meg a kicsiket, persze szórakoztató foglalkozások keretében.

Cím: Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2., Amszterdam

Belépődíj:
• 0–5 év: ingyenes
• 6–17 év: 4 euró
• 18 éves kor fölött: 7,50 euró

Nyitva tartás: naponta 10.00–17.00

A múzeum honlapja »

• Bécs •

Zene Háza – Haus der Musik

A Bécs szívében, Karl főherceg egykori palotájában kialakított interaktív múzeum a zene varázslatos világába kalauzol el bennünket – Mozarttól egészen a jövő zenéjéig. Kísérletezhetünk különféle hangokkal, zajokkal, játszhatunk óriáshangszereken, saját melódiákat komponálhatunk, amelyek létrehozását a legkorszerűbb keverőpultok, multimédia-berendezések és komputerszimulációk teszik lehetővé, és egy teljesen sötét szobában időutazást  tehetünk: megtapasztalhatjuk, milyen hangokat hall az embrió az anyaméhben.

Akár a Bécsi Filharmonikusokat is vezényelheted…


És ami talán a legnagyobb élmény: egy különleges technika segítségével (a virtuális karmester egy interaktív berendezés, amelyet kizárólag a Bécsi Zene Háza számára fejlesztettek) a Bécsi Filharmonikusokat is vezényelhetjük, akik – ha elvétjük a ritmust – kinevetnek, sőt megdorgálnak. Úgy tizedszeri próbálkozásra talán már érezni fogjuk az ütemet, de közel sem olyan könnyű a feladat, mint amilyennek látszik.


Cím: Seilerstätte 30, Bécs

Belépődíj:
• felnőtt: 10 euró
• gyerek, 0–3 év: ingyenes
• gyerek, 3–12 év: 5,50 euró

Nyitva tartás: naponta 10.00–22.00

A múzeum honlapja »

Snapszmúzeum – Alt Wiener Schnapsmuseum

A múzeumot az osztrák égetett szesznek, a snapsznak szentelték ugyan, a különleges tárlat azonban nem csupán a finom italok kedvelőinek ígér kellemes programot. Az 1870-es évekből való, ma is működő híres lepárlóban olyan italokat gyártanak, mint a füvekből és narancspárlatból készült Schönbrunner Gold likőr.

Régi rézüstök és az eredeti bútorokkal berendezett hivatali helyiségek között kalandozhatunk, betekinthetünk a lepárlókészülékek világába, ahol az idegenvezető beavat minket a lepárlás folyamatába is. Sétánk végeztével pedig jöhet a jól megérdemelt jutalom, egy kis kóstoló a ház különleges termékeiből, s ha az ízek elnyerték tetszésünket, akkor vásárolhatunk is az ízletes nedűkből.

Cím: Wilhelmstrasse 19–21., Bécs

Nyitva tartás: hétfő–péntek: 9.00–17.30

A múzeum honlapja »

• London •

Sherlock Holmes Múzeum

Sir Arthur Conan Doyle híres nyomozójának állít emléket a múzeum, amelyben minden úgy van megőrizve, ahogy a történetekben a szerző megírta. Nagyító alatt megvizsgálhatjuk Watson pisztolyát, a Conan Doyle által elképzelt híres detektív pipáját vagy hegedűjét, és aprólékosan átvizsgálhatjuk a lakását, de akár bele is ülhetünk Mr. Holmes kandalló mellett álldogáló karosszékébe, s mindezt persze meg is örökíthetjük az utókor számára.

A múzeum ajándékboltja különleges ajándéktárgyak és régiségek gyűjteménye, ahol kedvünkre válogathatunk az emléktárgyak között.

Cím: The Sherlock Holmes Museum,
221b Baker Street, London

Belépődíj:
• felnőtt: 6 font
• gyerek (16 év alatt): 4 font

Nyitva tartás: naponta 9.30–18.00

A múzeum honlapja »

• Párizs •

Jean Reno – sajnos csak viaszból

Musée Grévin – Grévin Múzeum

Több száz híres ember, nagy kortársak és történelmi alakok viaszszobra látható az Arthur Meyer újságíró és Alfred Grévin karikaturista kezdeményezésére 1882-ben létrehozott múzeumban. A passage Jouffroy-ban található múzeum több mint 300 viaszfigurát őriz, de nem is akármilyeneket, mert az alkotások inkább remek karikatúrák, semmint igazi portrék. Ez azonban semmit nem von le a művek által nyújtott élvezetből, inkább még szórakoztatóbbá teszi őket.

A látványos kiállítás felidézi a francia történelem jeles eseményeit, kiemelkedő történelmi alakjain keresztül visszarepít minket a múltba, de a 20. század felejthetetlen alakjainak élethű karikatúrája is mind-mind sorra feltűnik a színen, így találkozhatunk Louis Armstrong, Brigitte Bardot, Ray Charles, Jimi Hendrix, de akár a Pókember viaszba öntött hasonmásával is.

Cím: 10 boulevard Montmartre, Párizs

Belépődíj:
• teljes ár: 17,50 euró
• gyerek, 6–14 év: 10,50 euró
• gyerek, 0–6 év: ingyenes

A múzeum honlapja »

• Monaco •

Oceanográfiai Múzeum – Musée Océanographique

Monaco egyik legnagyobb attrakciója a világhíres Oceanográfiai Múzeum, mely létrejöttét I. Albert megszállott tengerkutatói ténykedésének köszönheti. A „tudós herceg” tudományos munkájának eredményeit 1910 óta a 85 méterrel a tenger fölé emelt különleges múzeumban vehetjük szemügyre.

Az egyik fő látványosság a mennyezetről lecsüngő bálnacsontváz

Nemzetközi hírnévre a múzeum egykori igazgatója, Jean-Yves Cousteau három évtizedes munkássága alatt tett szert az intézmény, s mára több mint száz akváriumban 4000 tengeri állat és kétszáz halfajta éldegél. A legöregebb állatok, a teknősök külön medencében úszkálva töltik nyugdíjaséveiket. A monumentális kiállítóteremben kitömött állatok, csontvázak, hajómodellek sorakoznak, a leglátványosabb néznivaló díját azonban bizonyára a cápákkal teli óriási akvárium nyeri el.

Az épület tetején kialakított kávézóban is érdemes elidőzni egy kicsit, mert az innen elénk táruló, tengerre nyíló kilátás önmagában is nagy élményt nyújt.

Cím: Avenue Saint-Martin, Monaco

Belépődíj:
• felnőtt: 12,50 euró
• gyerek, 6–18 év: 6 euró
• gyerek, 0–6 év: ingyenes

A múzeum honlapja »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top