nlc.hu
Trend
Majom(a)házban…?

Majom(a)házban…?

Selyem, csuklyás, bõgõ. Majmok, melyek eredetileg Dél-Amerikában, Nyugat-Afrikában és Madagaszkár szigetén õshonosak, ám egyre gyakrabban találkozhatunk velük egy-egy szomszédunk vagy ismerõsünk otthonában. De vajon egyoldalú-e a "majomszeretet", vagy a majmok is szívesen élnek együtt az emberrel?





Majomtörvény

A CITES washingtoni egyezményének függelékei szigorúan szabályozzák a majmokkal való kereskedést. S mivel ezt Magyarország is aláírta, a különböző majmok más-más feltételekkel hozhatók be az országba, védettségi fokuk szerint. A legtöbb állatot valahol Európában tenyésztik – az egyik megkeresett állatkereskedés például Svájcból szerzi be őket –, de sajnos akadnak olyan egyedek is, amelyeket természetes élethelyükről csempésznek. Ám azzal, hogy valaki megvásárol egy majmot, még nem tekinthető legális „majomgazdának”. A veszélyes állatok tartására vonatkozó rendelet ugyanis pontosan leírja, hogy egy-egy állat milyen körülmények között tartható. A kistestű majmok esetében (pl. karmosmajmok) általában elegendő egy 8 nm alapterületű, 2 m magas helyiség, de a nagyobb testű állatokat – a megfelelő élettér biztosításán túl – már az illetékes Nemzeti Park, a helyi Önkormányzat és az ÁNTSZ jóváhagyásával lehet csak nevelni. Ezt az engedélyt azonban nem egyszerű beszerezni, ráadásul a szomszédok beleegyezése is szükséges hozzá.


Majomparádé

Természetesen majom és majom között is van különbség. A legkedveltebb hobbimajom a fehérpamacsos selyemmajom, amely viszonylag igénytelen, nem eszik sokat, viszont – ahogy a legtöbb faj – csak párban, vagy nagyobb közösségben érzi jól magát. Ha magányosan tartják, könnyen megbetegedhet, legyengülhet az immunrendszere. Egy darab ára 200-300 000 Ft között van.







Csuklyásmajom
A másik gyakori állat a csuklyásmajom, amely Dél-Amerikában őshonos, 35-45 cm magas, jobban bírja az egyedüllétet, de gondozása nagy körültekintést igénylő feladat, megfelelő arányban kell déligyümölcsöt, lisztkukacot, vitamint kapnia. Ára 600 000 és 1,2 millió Ft között mozog. A nagyobb majmok, mint amilyen a makákó, pedig csak igazán csillagászati összegért szerezhetők be, ráadásul korántsem veszélytelenek, hiszen általában az agresszívebb, hím példányokhoz lehet hozzájutni.








Galléros Pávián
Majomszeretet


Az emberek nagy többsége azt gondolja, hogy a majmok intelligensebbek, mint a többi háziállat, de az igazság az, hogy a kistestűek nem sokkal értelmesebbek, mint a hörcsögök. A pávián nagyságúak pedig a kutyák képességeivel bírnak. Ez utóbbiakkal mély és kölcsönös kapcsolat alakítható ki, az állatkerti majmok például nagy érdeklődést mutatnak a gondozók és a látogatók iránt. Ennek ellenére Soós Endre, a Fővárosi Növény- és Állatkert állatorvosa egyáltalán nem javasolja a majomnevelést, mert az egyik félnek sem jó. Nekünk azért nem, mert tartásuk nagy odafigyelést, sok pénzt és nem utolsó sorban rengeteg türelmet igényel – a majmok például általában nem nevelhetők szobatisztaságra –, nekik meg azért nem, mert a szabadságot szeretik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top