De van, aki ennél többre vágyik, és kipróbálna a sült hús mellé más ízeket is. Már nemcsak a reformélelmiszer-boltokban, hanem a nagyobb szupermarketek polcain is találunk olyan gabonaféléket, zöldségeket, amelyekből kiváló alternatív köretet lehet készíteni. És még napjaink egészségkímélő, kiegyensúlyozott, korszerű táplálkozástudományi elvárásainak is megfelelnek.
Receptek: |
Árpa, vagy más néven gersli |
Beltartalmi értékeit nézve sokkal kedvezőbb, mint a fehér rizs. A gabonák közül a legmagasabb nyomelemtartalommal rendelkezik, mivel a hántolás során nem vesznek kárba értékes alapanyagai. Fogyasztása kedvezően hat a bélmozgásokra, a vércukor- és koleszterinszintre. Felhasználható ugyanúgy, mint a rizs: köretnek, rizottónak, töltött káposztába vagy bármilyen más töltelékbe stb.
Elkészítési javaslat: felhasználása előtt két-három óráig hideg vízbe kell áztatni.
Ajánlott fűszere: zsálya, kapor, petrezselyem, oregánó, kakukkfű.
Hajdina vagy pohánka, régi-új ismerős a konyhában |
Barnás héjú, gömbölyített alakú termését a búzához, rizshez hasonlóan fogyasztják. Jelentős tápértékkel bír, magas szénhidrát- és élelmirost-tartalma mellett dúskál az ásványi anyagokban (sok benne a kalcium, magnézium, vas stb.), és a B-vitamin-család szinte minden egyes tagja megtalálható benne. A benne levő tápérték különösen hasznos a keringési, érrendszeri zavarokkal küszködőknek.
Készíthetünk belőle kását, rizottót, levesbetétet. Lisztjéből (ajánlatos kukorica-, rizs- vagy zabliszttel keverni) süthetünk házi kenyeret, tésztát vagy palacsintát.
Elkészítési javaslat: felhasználása előtt nem szükséges hosszabb ideig áztatni, de azért egyszer-kétszer hideg vízzel mossuk át.
Ajánlott fűszere: fokhagyma, vöröshagyma, bazsalikom, majoránna.
Köles |
Fogyasztása rendkívül hatékony növésben levő fiataloknak vagy lábadozó betegeknek. Sok értékes fehérjét tartalmaz, erősíti az immunrendszert. Elkészítési javaslat: Nem szükséges hosszabb ideig (elő)áztatni, de azért egyszer-kétszer hideg vízben mossuk át.
Ajánlott fűszere: gyömbér, bazsalikom, majoránna.
Barna rizs |
Elkészítési javaslat: felhasználása előtt ajánlatos néhány órára beáztatni.
Ajánlott fűszere: petrezselyem, curry, lestyán, majoránna.
Polenta az olasz konyha kásája |
Elkészítési javaslat: háromszor vagy négyszer annyi vízben főzzük.
Ajánlott fűszere: hagyma, rozmaring.
Csicsóka |
Volt időszak, amikor a fénykorát élte, aztán a fogyasztói szokások megváltozásával már-már feledésbe merült. Gumós növény úgy félúton a burgonya és a sárgarépa között. Könnyen emészthető fruktóz tartalma miatt (gyorsabban oldódik fel a szervezetben, mint a répacukor) a cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják.
A burgonyához hasonlóan készíthető el, azzal megegyező fűszerezéssel. Fogyasztható köretként, rakott vagy sült ételek alapanyagaként és salátába is.
Pasztinák |
Igen sokoldalú zöldség, mivel szinte magában foglalja a sárgarépa, fehérrépa, zeller tulajdonságait. Vizelethajtó, vese-, epekő és gyomorbajok esetén igen jótékony hatású élelmiszer. Sajátos ízű aromája édeskéssé teszi az ételeket, ezért érdemes más zöldséggel keverni (pl. pasztinákos burgonyapüré).