Mindegyik típus ugyanazon a technikán alapul magyarázza séfünk. A megtisztított krumplit nem teljesen puhára! megfőzzük, lefejezzük, kiszedjük a közepét, azt összekeverjük a töltelékkel, és visszatöltjük. Fűszerezzük, és mehet is a sütőbe!
Hogyan cifrázhatjuk ezeket a bulihoz, gyors vacsorához is remek falatokat?
A sajtos verziót gouda (amelyből kapható fokhagymás, köményes ízesítésű is) helyett elkészíthetjük cheddar sajttal, fetával vagy bármilyen füstölt sajttal, amilyet csak szeretünk. A húsos esetében viszont, szerintem kivételesen ragaszkodjunk ahhoz, hogy báránnyal próbálják ki az olvasók, mert a bárány ebben a paradicsomos szószban hihetetlen finom. De ettől eltekintve tehetnek bele csirkét, pulykát vagy disznót is.
A tonhalasnak isteni fokhagymaillata van.
A három változat közül ez az, amelyik hidegen is tálalható, ízét és illatát pedig, jól érzed, a rengeteg belereszelt fokhagyma teszi igazán pikánssá. Ha valaki abszolút vega töltött krumplit szeretne, akkor megtöltheti padlizsánnal vagy cukkinivel, plusz esetleg sajtokkal is a lényeg, hogy a tölteléket nagyon apró kockára vágja fel, és a tetejére is reszeljen egy kis sajtot! Sütés után fűszerekkel kevert tejföllel még meg is koronázhatja.
Tamás tippjei: |
Ha már régóta áll a spájzban a burgonya, akkor se dobjuk ki. Főzővizébe kevés tejet öntve nem sötétedik meg a krumpli, és az íze is javul tőle. Elsózta a levest? Főzzön bele egy hámozott krumplit, az felszívja a sót. Könnyebb megpucolni a héjában főtt burgonyát, ha főzés után hideg vizet öntünk rá. Acélból készült mosogató újra csillogóvá varázsolható, ha nyers krumpli héjával átdörzsöljük, és kendővel tisztára csiszoljuk. Hagyma aprítása után dörzsöljük be kezünket egy krumpliszelettel, így eltüntethetjük a kellemetlen szagokat. |
Rozmaringos báránnyal töltött burgonya
Hozzávalók: 8 db közepes héjában főtt burgonya, 60 dkg báránycomb, 30 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 szál rozmaring, só, feketebors, 0,5 dl olívaolaj.
A báránycombot vékony csíkokra, a hagymát szeletekre vágjuk. Serpenyőben olajat forrósítunk és a húst a hagymával együtt megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a rozmaring leveleket. Kevés vizet aláöntve, lassan puhára pároljuk. A paradicsomot meghámozzuk, kimagozzuk, vékonyan felcsíkozzuk és hozzáadjuk az elkészült bárányhoz. A burgonyák belsejét kivájjuk, beletöltjük a bárányhúst és visszatesszük a tetejét. 160 fokos sütőben 15 percig sütjük.
A teljes cikket, két másik recepttel a február 28-án megjelenő Nők Lapjában olvashatjátok!