Istenek eledele
Már több mint ezer éve hódolunk a dél-amerikai indiánok felfedezése előtt, akik a kakaóbabot megpörkölték, megőrölték, víz, kukoricaliszt, vanília és csili hozzáadásával elkészítették. Akkor még nem aratott nagy sikert a hódítók körében, csak jóval később, a 1718. század tájékán lett főleg a hölgyek kedvenc csemegéje.
A kakaó tudományos neve theobroma cacao, ami azt jelenti, hogy istenek eledele.
Csokitechnikák Tárolása száraz, hűvös helyen, kb. 16-20 fok körül. (Ellenkező esetben a kakaóvaj elszíneződhet benne ami fehér folt formájában jelentkezik.) A csokoládét gőz fölött, állandó kevergetés mellett olvaszd fel, vagy mikrohullámú sütőben, apró darabokra törve, magas fokozaton 2-3 perc alatt. Ne olvaszd fel a csokoládét közvetlenül láng fölött, és ne fedd be az edényt, mert víz csapódhat ki. |
Ugyanakkor mivel a kakaóban flavonoidok, antioxidánsok találhatók, ezek megakadályozzák a szervezet sejtjeinek károsodását. Fogyasztásával tehát csökkenthető bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázata. Erősíti az immunrendszert, pozitív hatással van a szív- és érrendszerre, mivel a csokoládé egyes alkotóelemei akadályozzák a koleszterin lerakódását.
Kiváló segítség stresszes helyzetben: kedélyjavító, könnyen és gyorsan felszívódó energiát biztosít a szervezetnek, nyugtat és örömöt szerez.
Csoki a szépségiparban
Kleopátra tejben fürdött, mi már megtehetjük, hogy csokoládés testápolóval, tusfürdővel, arckrémmel kényeztessük bőrünket. Néha ginszenggel dúsítják, hogy frissítő hatása a bőrön jobban érvényesüljön.