A gasztronómiának, még az egyébként ezen a területen jól tájékozottak számára is, lehetnek homályos pontjai. Ilyen az, amikor valamilyen módra készítenek el egy ételt. Valószínűleg a bolognai és a milánói módozat megfejtése már nem okoz gondot senkinek, hála a népszerű tésztaételeknek, amelyeket már az iskola menzáján is feltálalnak, de ha a ritkábban főzött Ambassador móddal találkozunk, akkor bizony tanácstalanul vakargatjuk a fejünket.
Receptek: |
A névadásban három prototípust ismerhetünk fel:
2. Amikor az étel egy foglalkozásról kapja a nevét. Ilyenkor azért a foglalkozásból ki lehet következtetni a hozzávalókat is. Például ha erdészné módra készül az étel, akkor gomba jár hozzá, ha kertészné módjára, akkor sok zöldség.
3. Amikor az étel egy ismert emberről kapja a nevét. Ezek az úgynevezett sztorizós ételek, keletkezésük általában összekapcsolódik egy történettel, anekdotával.
A teljesség igénye nélkül íme egy csokorra való:
Bakonyi módra: ez egy gombamártással készült ételt takar, tejföllel, paprikával, rendszerint sertéshússal, karajjal, vagy sertésbordából, de készíthető csirkemellfiléből vagy halból is. Galuska kíséretében tálalják.
Bearni módon: vagyis bearni mártással, tárkonnyal, tojássárgájával és ecettel ízesítve.
Böllér módra: valamilyen belsőségből készült ételt takar.
Budapest módra: libamájas, gombás, füstölt szalonnás, zöldborsós ragu, pörköltes szafttal.
Burgundi módra: burgundi körettel (húsos szalonna gombával és gyöngyhagymával pirítva) vagy vörösborral készítve.
Erdészné módra: erdei gombából, húsos szalonnával, burgonyakörettel, vajas pecsenyelével készült étel.
Holstein módra: az elkészített hússzeletek tetejére tükörtojást tesznek.
Pékné módra: sütőben sült étel hagymával és burgonyával.
Kárpáti módra: kapros rákragu, gombával. Halakhoz ajánlják.
Kertészné módon: vegyes zöldséggel.
Marschall módra: a sült májszeleteket kakastaréjszerűen formázott húsos szalonnával tálalják.
Milánói módon: általában a milánói makarónival körített húsos ételeket értik ez alatt.
Kedvessy módra: bélszínszeletek sült libamájjal és borjúvesével, gombapéppel, tejszínnel és kapros-paprikás mártással.
Orly módon: hús, hal sörtésztába mártva és kisütve.
Vincellér módra: natúr hús boros-szőlős raguval.
Wellington módra: többnyire bélszín, de lehet csirke, pulyka gombapéppel, leveles tésztában megsütve.