nlc.hu
Gasztro
Á la carte

Á la carte

Sokan szeretnék tudni, hogy mi rejtõzik az étlapon a „valamilyen módra” készült étel elnevezése mögött. Ehhez nyújtunk egy kis segítséget és pár receptet, hogy az elegáns fogások otthon is az asztalra kerülhessenek, ha arra szottyan kedvünk.

A gasztronómiának, még az egyébként ezen a területen jól tájékozottak számára is, lehetnek homályos pontjai. Ilyen az, amikor „valamilyen módra” készítenek el egy ételt. Valószínűleg a bolognai és a milánói módozat megfejtése már nem okoz gondot senkinek, hála a népszerű tésztaételeknek, amelyeket már az iskola menzáján is feltálalnak, de ha a ritkábban főzött Ambassador móddal találkozunk, akkor bizony tanácstalanul vakargatjuk a fejünket.






Receptek:

Harcsa bakonyi módra
Marhasült erdészné módra
Sertéskaraj hentes módra







A névadásban három prototípust ismerhetünk fel:





1. Amikor az ételt egy helyről, tájról, régióról nevezik el.
2. Amikor az étel egy foglalkozásról kapja a nevét. Ilyenkor azért a foglalkozásból ki lehet következtetni a hozzávalókat is. Például ha erdészné módra készül az étel, akkor gomba jár hozzá, ha kertészné módjára, akkor sok zöldség.
3. Amikor az étel egy ismert emberről kapja a nevét. Ezek az úgynevezett „sztorizós” ételek, keletkezésük általában összekapcsolódik egy történettel, anekdotával.

A teljesség igénye nélkül íme egy csokorra való:





• Ambassador módra:
általában a sertésbordát készítik így; a húst vajon elősütik, megforgatják egy sonkás-sajtos mártásban, beborítják sonkával, végül panírozzák és kisütik.
• Bakonyi módra: ez egy gombamártással készült ételt takar, tejföllel, paprikával, rendszerint sertéshússal, karajjal, vagy sertésbordából, de készíthető csirkemellfiléből vagy halból is. Galuska kíséretében tálalják.
• Bearni módon: vagyis bearni mártással, tárkonnyal, tojássárgájával és ecettel ízesítve.
• Böllér módra: valamilyen belsőségből készült ételt takar.
• Budapest módra: libamájas, gombás, füstölt szalonnás, zöldborsós ragu, pörköltes szafttal.
• Burgundi módra: burgundi körettel (húsos szalonna gombával és gyöngyhagymával pirítva) vagy vörösborral készítve.
• Erdészné módra: erdei gombából, húsos szalonnával, burgonyakörettel, vajas pecsenyelével készült étel.




• Florentin módra:
általában a halféleségek igen ízletes elkészítési módja, megfőzve, majd parajjal, besamellel és sajttal átsütve.




• Hentes módra:
sonkával és ecetes uborkával készült hús.
• Holstein módra: az elkészített hússzeletek tetejére tükörtojást tesznek.
• Pékné módra: sütőben sült étel hagymával és burgonyával.
• Kárpáti módra: kapros rákragu, gombával. Halakhoz ajánlják.
• Kertészné módon: vegyes zöldséggel.
• Marschall módra: a sült májszeleteket kakastaréjszerűen formázott húsos szalonnával tálalják.
• Milánói módon: általában a milánói makarónival körített húsos ételeket értik ez alatt.
• Kedvessy módra: bélszínszeletek sült libamájjal és borjúvesével, gombapéppel, tejszínnel és kapros-paprikás mártással.
• Orly módon: hús, hal sörtésztába mártva és kisütve.
• Vincellér módra: natúr hús boros-szőlős raguval.
• Wellington módra: többnyire bélszín, de lehet csirke, pulyka gombapéppel, leveles tésztában megsütve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top