nlc.hu
Aktuális
Kismamák, önbizalom!

Kismamák, önbizalom!

Idõnként a hormonok fenekestül felforgatják az életünket: a várandósság és a szülés ezen idõszakok közé tartozik. Érzékenyebbé és sebezhetõbbé válunk, így nem árt, ha több önbizalommal nézünk az események elébe!

„Nagyon félek a szüléstől! Éjszakánként alig alszom a babától, és megpróbálom elképzelni, hogyan fog azon a kis lyukon kiférni. Nem igazán sikerül. A hasam kezd egy repedezett káposztára hasonlítani, és a melleim akkorák, mint két strandlabda, pedig még csak a hetedik hónapban járok. Istenem, meg fog engem még valaha kívánni a párom?” – panaszkodik egy kismama a levelében.

– Szerencsére azért nem mindenkinek fordulnak meg ilyen gondolatok a fejében – mondja Hoppál Bori testtudatoktató. – Kétségtelen, hogy a várandósság és a szülés egy nő életében olyan gyökeres testi-lelki változásokkal jár, amelyeket olykor nehéz lehet feldolgozni. A nőből, feleségből anya válik, és mire vége lesz a szoptatásnak, gyakorlatilag újra kell gondolnia önmagát és a nőiségét. A legszembetűnőbb változás, amellyel a tükörbe pillantva nap, mint nap szembesülünk, a testünk átalakulása. Sok kismama aggódik, hogy annyira meghízik, mint annak idején nagyanyáink, és soha az életben nem lesz többé jó alakja. Pedig ilyen gondolatok nélkül nagyobb az esély arra, hogy élete e kivételes időszakát harmonikusan élje meg. Nem érdemes a kilókon aggódni. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kevésbé szorongó édesanyák a szoptatás után sokkal könnyebben megszabadulnak a feleslegüktől.




Azért persze nem árt, ha odafigyelünk magunkra. Nem a gömbölyűségek miatt, hanem a baba érdekében. A kisbabánk nem attól lesz erősebb és egészségesebb, hogy elmegyünk a havi szűrővizsgálatokra, hiszen ezzel még nem tettünk érte semmit! A sok gyümölcsből és zöldségből viszont, amit elfogyasztunk, sok fontos vitamin és éltető tápanyag jut hozzá. Tudom, a legnagyobb mumus a megrepedezett bőr. Sajnos, nincs az a krém, amely ezen segíthetne. A kötőszövet gyengesége ugyanis örökletes. De kérdem én: fontos, hogy ebben az időszakban is a „vágy titokzatos tárgyának” tekintsük magunkat? Vannak dolgok, amelyek fontosabbak az életben. Most például a gyermekünk. Képzeljük el, hogy a mérleg egyik serpenyőjében egy egészséges baba van, a másikban meg a mi tigrisbőrünk. Merje valaki azt mondani, hogy ez nem érte meg! Egyébként pedig vannak hatékony módszerek, amelyekkel fitten tarthatjuk magunkat. Gondolok itt a kismamatornára, jógára, a taj csira, vagy az aquanatal vízi tornára. Egyetlen szabály van: mindent kíméletesen kell csinálni!

A várandósság alatti szexről, a gátmetszésről is beszélgettünk Borival, a teljes cikket a Nők Lapja március 21-én megjelenő számában olvashatjátok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top